Intervjuer

A.R Yngve – Sci-fi författaren med stora drömmar

aryngve9789187711619_200x_uppvaknandet_haftad

A.R. Yngve är författare och illustratör och är i år aktuell med serien Darc Ages. Serien om David som har varit nedfryst och vaknat upp efter 900 år och världen har förändrats radikalt. A.R Yngve publicerade sin första roman 2004 och har sedan dess publicerat ett flertal romaner och noveller. Just nu jobbar han på nya bokprojekt och nya spännande idéer till fjärde Darc Ages-boken.


Darc anpassar sig snabbt till sin nya miljö. Hur tror du att du skulle reagera om du vaknade upp om 900 år?

ARY: Huvudpersonen Darc är en extremt dynamisk, kompetent och modig ”renässansmänniska”. Sån är inte alls jag!  Om jag vaknade upp om 900 år skulle jag först bli förvirrad och skraj — men precis som min romanfigur Darc skulle jag sörja alla nära och kära som försvunnit.

Jag skulle genast be om en slags instruktionsmanual för att begripa framtiden. Mitt främsta bekymmer skulle vara framtidens bakterier och virus — de hinner utvecklas en del på så lång tid! Så jag skulle insistera på att bara dricka vatten som kokats först.

Och om jag lyckades överleva den första kritiska perioden i framtiden, skulle jag försöka försörja mig som en källa till historisk kunskap om ”forntiden” (det vill säga 1900-talet och 2000-talet).

I boken besöker Darc och Dohan en främmande ö. Vilka tre saker skulle du ha med dig till en öde ö?

ARY: En bok om hur man överlever i vildmarken, en massa dricksvatten, samt en soldriven smarttelefon.

Hur fungerar ditt arbete med illustrationer och skrivande? Sker det samtidigt eller var för sig?

ARY: Det varierar. I fallet med trilogin DARC AGES kom illustrationerna till så här. Först ritade jag några bilder och skisser av huvudpersonerna, för att få en bättre uppfattning om dem. Så redan innan jag skrev den första boken i serien visste jag exakt hur huvudpersonen såg ut.

Sedan skrev jag ett detaljerat synopsis där illustrationer ingick — personer, miljöer, kläder, rustningar, robotar, mutanter etc. Och medan jag skrev boken, gjorde jag svartvita illustrationer till enskilda kapitel.

Nu för tiden brukar jag skriva boken innan jag illustrerar den — men bilderna finns ”visualiserade” i min hjärna redan när jag skriver. Jag tänker ofta ut en historia som en film.

Vad läste du som barn?

ARY: Massor av serietidningar och klassiska barnböcker. Jag slukade böcker. Science fiction-noveller och romaner började jag läsa redan som barn. Jag var väldigt förtjust i Jules Verne-Magasinet, den enda SF-tidskrift som kom ut på svenska på den tiden.

Som barn fick jag också läsa serietidningen ”Apornas planet” — en väldigt mörk postpokalyptisk skräckvision, klart olämplig för barn — som måste ha gjort ett skadligt intryck på min växande hjärna. Kanske den också var en inspirationskälla till DARC AGES…

Nämn en bok som har betytt mycket för dig.

ARY: Det måste nog vara Tove Janssons roman ”Mumintrollet på kometjakt”, som jag läste om flera gånger i min barndom. Den är både barnslig och vemodig, hemsk och skojig på samma gång.

Om du fick välja vilken karaktär som helst i valfri bok, vem skulle du vara?

ARY: Den var svår! Jag funderade grundligt på din fråga, och kom fram till följande:
Även om det kan vara underhållande att *läsa* om våra favoritkaraktärers fiktiva liv, så skulle det vara en helt annan sak att faktiskt *leva* deras tillvaro.

Hjältar och hjältinnor måste utstå ständig stress, elände, fara, strapatser och smärta. Jag vill egentligen inte ha det så. Så om jag fick vilja, skulle jag vara en mindre bifigur — den där sortens karaktär som bringar ett viktigt meddelande till huvudpersonen, men inget mer. Hans liv verkar inte så stressigt, men han spelar ju också en viss roll för handlingen.

Var vill du vara om fem år som författare?

ARY: I förhandlingar med HBO om TV-serien ”Darc Ages” baserad på mina romaner. Det är väl tillåtet att drömma! 😉


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *