Kvinnan med tusen ansikten 1 – Maskeradnatten (2020)

Författare: Alice Ekström

“Välkommen till Shuzia!

En stad av spel, masker och möjligheter.

När Rita Karzin, även känd som Kvinnan med tusen ansikten, får i uppdrag att lönnmörda rikets tyranniske kung inser hon att hon kan använda det till sin fördel. Det finns nämligen något i den kungliga skattkammaren som hon vill ha, något som bara drömmare och idioter skulle riskera sitt liv för. Det skulle kunna leda henne till ofantliga rikedomar lika gärna som rakt in i dödens käftar.

Till sin hjälp har hon fyra kumpaner som alla har sina egna anledningar till att fullfölja uppdraget. Trots att de hatar varandra av hjärtans lust måste de lägga sina liv i de andras händer för att nå sitt gemensamma mål. Men kan de lita på varandra?

Allt har sitt pris. Ingenting är gratis.”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

maskeradnatten

Recension: En bok helt i min smak. Den innehåller nästan allt – intressanta karaktärer, spännande uppdrag, mystiska och hemlighetsfylla förflutna historier. Och det bästa – magi. Det enda jag saknar är väl den där episka kärlekshistorien, som det nämns om i Alices beskrivning. Men jag håller tummarna och hoppas att den kommer i del två, som jag helst hade haft i min hand igår. Sammanlagt får boken 4 av 5.

Recensionsexemplar från Seraf förlag

Relationsbibeln – För er som vill hålla ihop länge (2020)

Författare: Klara Doktorow & Veronika Palm

“Här är den kompletta handboken för alla som vill skapa och bevara ett välmående förhållande.

Med grund i vetenskapliga studier berättar Klara Doktorow och leg. psykolog Veronika Palm allt från hur man bråkar på rätt sätt till hemligheten bakom ett bra sexliv. Genom att lära dig att uppmärksamma din partner, vårda dina egna behov och fokusera på konstruktiv kommunikation kan ni få er relation att hålla genom det mesta.

Ta chansen att bygga en sundare och mer långvarig relation med hjälp av övningarna och expertråden i Relationsbibeln: För er som vill hålla ihop länge.”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

relationsbibeln-for-er-som-vill-halla-ihop-lange

Recension: En stor del av boken består av grundläggande information om hur man bör vara mot varandra, något vi djupt inom oss vet men kanske glömmer bort i all stress. Många gånger handlar det om att bara sätta sig ner, ta ett djupt andetag och prata. Lyckas man inte kommunicera alls i sitt förhållande kan man prova boken men stor chans är att man kanske behöver mer hjälp. Om vardagstjafs tär på din relation tror jag Relationsbibeln kan hjälpa till. Att sätta sig ner tillsammans med sin partner och reda ut vad som skaver i förhållandet. Det tas upp dom vanligaste ämnena som par bråkar om. Har man inte partner för tillfället men är väldigt intresserad av relationer kan man läsa boken i syfte att lära känna sig själv lite bättre och vilka krav man har när man går in i en ny relation. Du kan även kanske upptäcka vad som gått fel i tidigare relationer och få ett avslut.

Recensionsexemplar från Bookmark förlag

Bubblan (2018)

Författare: Siri Pettersen

“Tolvåriga Kine tycker att hon är en slav i ordets rätta bemärkelse. Hon är tvungen att gå i skolan, att plugga onödiga ämnen och att höra de coola killarna kalla henne Bubblan. Hon är tvungen att följa alla andras regler än sina egna. Och det suger. En dag hittar hon en mystisk kula av glas. Den är först så liten att den passar i hennes hand, men efter ett tag växer kulan och blir till en jättestor bubbla som Kine utan problem kan kliva in i. Hon kan faktiskt tänka sig att stanna där inne för evigt. Efter ett tag växer en oväntad längtan fram i Kine. Hon börjar sakna livet utanför bubblan. Men att ta sig ut därifrån visar sig mycket svårare än hon kunnat ana …”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

bubblan

Recension: Så starkt jag kände med Kine genom boken. Det är precis så här det har känts i perioder i barn- och tonåren. Nu fick jag ingen magisk bubbla att gömma mig i men jag hade säkert uppskattat en. Det är även sjukt skönt när man inser att det är en period och inte resten av livet. Att saker ordnar sig och nya tankesätt uppstår. Perfekt bok för dig som vill ha en extra kompis, få utlopp för känslor, allmänt arg på allt och alla eller känner dig annorlunda. Sammanlagt får boken 4 av 5.

X sätt att dö (2019)

Författare: Stefan Ahnhem

“Den femte boken i succéserien om Fabian Risk tar vid sekunderna efter slutet på ”Motiv X”. Stefan Ahnhem bygger vidare på sitt mäktiga kriminalepos och den ständigt expanderande värld han skapat kring Risk och hans kolleger runt Öresund. I den tidiga sommarkvällen lägger en gummibåt ut från bryggan i Råå hamn. Ombord sitter en man med ett svärd fastspänt på ryggen. Hans uppdrag har tärningen dikterat: En människa ska dö. Vem vet inte ens mannen själv. Helsingborgspolisen har de senaste veckorna varit upptagna med flera komplicerade, parallella utredningar som de anser sig ha löst. Men när ett nytt mordoffer hittas, inser de att allt de trodde sig veta är fel. I ”X sätt att dö” får vi äntligen följa den slutgiltiga jakten på tärningsmannen.”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

x-satt-att-do

Recension: Jakten på tärningsmannen var inte mitt största intresse i förra boken men i X sätt att dö kändes det som man höll andan under jakten. Fabians egna utredning blev jag lite besviken på, jag hade byggt upp väldigt höga förväntningar. Egentligen vet jag inte vad jag hade förväntat mig, bara något stort. Nu har jag läst alla fem böcker som har kommit ut och jag vet inte om det ska komma fler, jag håller tummarna för att det ska göra det. Sammanlagt får boken 4 av 5.

Fantastikathon 1/6 – 31/8 2020

Du hittar alla utmaningar och livesändningar på instagram under kontot: fantastikathon

Utmaningarna:

 1. Läs en bok som utspelar sig i Sverige
 2.  Läs en bok som är svenska fantasy
 3. Läs en bok som utspelar sig på sommaren
 4. Läs en bok vars titel har lika många bokstäver som ditt förnamn
 5. Läs en bok du länge velat läsa
 6. Läs en bok som är för middle grade (9-12 år)
 7. Läs en bok som är över 500 sidor
 8. Läs en bok som är under 300 sidor
 9. Läs en bok du har haft i hyllan länge
 10. Läs en bok som kommit ut under 2020
 11. Läs en bok som är hyped
 12. Läs en bok vars titel består av fler än tre ord
 13. Läs en bok av en debutant
 14. Läs en bok innehållande en karaktär med en funktionsnedsättning
 15. Läs en bok innehållande LGBTQ+ tema
 16. Läs en bok med lila omslag
 17. Läs en bok med ett omslag du älskar
 18. Läs en bok utomhus
 19. Läs en novellsamling
 20. Läs en bok med blomma på omslaget
 21. Läs en bok med människa på omslaget
 22. Läs en bok vars titel börjar på samma bokstav som ditt förnamn
 23. Läs en bok som du tycker borde bli film/tv-serie
 24. Läs en bok med ett djur på omslaget
 25. Läs en bok med ett av de fyra elementen i titeln eller på omslaget
 26. Läs en bok av en författare som skrivit mer än tre verk
 27. Läs en del som är första delen i en serie
 28. Läs en bok med skepnadsskiftare
 29. Läs en bok med en siffra i titeln
 30. Läs en bok som enbart har ett ord som titel
 31. Läs en bok som slutar på ett udda antal sidor
 32. Läs en bok av en författare du inte läst tidigare från
 33. Läs en bok som någon tipsat dig om
 34. Läs en bok som utspelar sig i en annan värld
 35. Läs en bok som utspelar sig i rymden
 36. Läs en bok av en författare du älskar
 37. Läs en bok som är urban fantasy
 38. Läs en bok med ett grönt omslag
 39. Läs en bok som e-bok
 40. Läs en bok som ljudbok
 41. Läs en bok som publicerades före 2010
 42. Läs en bok med din favorittrope
 43. Läs en bok som en yngre version av dig hade älskat
 44. Läs en bok som du har tänkt läsa länge men inte riktigt vågat
 45. Läs en bok som är högt upp i din bokhylla
 46. Läs en bok som är lågt ner i din bokhylla
 47. Läs en bok mellan 390-399
 48. Läs en bok med vitt omslag
 49. Läs en bok med hjälp av en randomiserad generator väljer
 50. Läs en bok som du känner för att läsa

Jag har valt att räkna med alla böcker som innehåller någon form av övernaturligt, även om det är lite och utspelar sig i verkliga världen. Böcker jag har läst och räknar in i utmaningen:

Dumbo, Svärdet i stenen, Karmar och Jonar 1 – Klipptrollen, Karmar och Jonar 2 – Flykten, Bubblan, The truth pixie goes to school, Pengasmurfen, Fröken Smith, den elakaste häxan i världen, En andra chans, Maskeradnatten, Musse och Helium – mysteriet med hålet i väggen, Carags förvandling,

Det här inlägget tillhör Vardag.

Fabian Risk 4 – Motiv X (2019)

Författare: Stefan Ahnhem

“Fabian Risk vakar vid sin skottskadade dotter Matildas sida, som ligger i koma på Helsingborgs lasarett, samtidigt som ett brutalt mord på en flyktingpojke från Syrien kastar in stadens kriminalpolis i en ny komplicerad utredning med rasistiska förtecken.

Men inget är så enkelt som det först verkar och när flera nya mord äger rum befinner sig Lilja, Klippan och de andra på Helsingborgspolisen snart i en allt mer pressad jakt på flera gärningsmän. Till slut tvingas Fabian tillbaka i tjänst trots att han helst hade velat ägna sig åt sin familj, och kriminalpolisens chef Astrid Tuvesson avbryter sin tolvstegsbehandling mot alkoholism trots att den bara har börjat, för att leda arbetet med de parallella utredningarna.

Samtidigt brottas Fabian med information som hans döde kollega Hugo Elvin lämnat efter sig och påbörjar en egen privat utredning som kan komma att förändra den sammansvetsade utredningsgruppen för all framtid.”

Du kan köpa boken HÄR  eller HÄR

motiv-x

Recension: Ahnhem kan konsten att gå lite för långt. När jag tänker att dit tänker han inte gå och plötsligt så gör han det. På ett sätt gillar jag det för då blir inte allt så förutsägbart. Jag avskyr förutsägbara deckare där man efter några kapitel vet alldeles för mycket. Fabians egna utredning är så spännande medan mördaren inte intresserad mig lika mycket. Sammanlagt får boken 4 av 5.

Hej, det är jobbigt – till dig som är ung och vill prata anonymt med någon (2018)

Författare: Caroline Jonsson

Den här boken är till dig som är ung och vill prata anonymt med någon. Till dig som aldrig sökt hjälp och till dig med lång vårdjournal. Till dig som är tyst och till dig som berättat allt.Det är lätt att få tunnelseende när en mår dåligt. Att tro att det aldrig kommer att kännas annorlunda. Att det är så här livet kommer att vara nu och för alltid.Det är inte sant.Hej, det är jobbigt samlar berättelser om att må dåligt och om att må bättre. Boken visar vägen till stödorganisationer som erbjuder chatt- och telefonstöd anonymt och gratis.Medverkar gör bland annat: RFSL Ungdom, Tjejzonen, Mind Självmordslinjen, Killfrågor och Unga i AA. Författaren Caroline Jonsson är utbildad socialantropolog och undersköterska. Hon arbetar som journalist och har bevakat och skrivit mycket om ungas psykiska hälsa.

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

hej-det-ar-jobbigt

Recension: I den bästa världen skulle denna bok inte behöva finnas. I den näst bästa världen skulle alla ungdomar få den här boken. Det här är en otroligt viktig bok med information alla borde ha tillgång till. Isolering och ensamhet kan vara förödande för själen. Vad man än känner och upplever i samhället borde alla få ha någon/något att vända sig till för att känna trygghet och gemenskap. Att någon lyssnar och tar en på allvar. Jag skulle gärna vilja att denna bok delades ut på skolor men det kan bli svårt ekonomiskt. Men känner du någon som kan behöva hjälp med olika stora livsfrågor och inte riktigt kan nå fram till personen vill jag rekommendera denna bok. Då kanske personen i sin egen takt kan få känna efter vilken slags hjälp och stöd som skulle kännas bäst. Att tvinga någon till något slutar ofta inte i något bra resultat.

Recensionsexemplar från Caroline Jonsson

Kod: Elektra (2019)

Författare: Maria Engstrand

“Kod:Elektra tar vid några månader efter det att Kod:Orestes avslutats vid midsommar. Den utspelar sig mellan Hallowwen och Midvinter. Återigen dras Malin och Orestes in i nya mysterier och de tas från plats till plats i jakt på gåtans lösning. Märkliga gamla prylar dyker upp som ledtrådar, och såklart nya chiffer. Denna gång dras Orestes lillasyster Elektra in i mysteriet, kan hon vara en del av lösningen eller är hon en del av gåtan?”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

kod-elektra

Recension: Historien är lite för upprepande för att jag ska dras med lika mycket som jag gjorde i Kod: Orestes. Berättelsen kommer framåt men det kändes ändå som att jag inte kommit närmare att förstå det hela när jag slog ihop boken. Jag hoppas det kommer en tredje bok för jag är nyfiken på att få veta hur och om stjärnuret funkar. Sammanlagt får boken 3 av 5.

Recensionsexemplar från bokförlaget Opal

Skolvaktmästare Tores detektivbyrå 4 – Den försvunna fotbollen (2020)

Författare: Christina Olséni & Micke Hansen

“Vingelskolans idrottsdag ska avslutas i stor stil med en fotbollsmatch mellan skolans personal och eleverna i trean. Men när skolans idrottslärare, Stig Bygel, ska plocka fram matchbollen, signerad av fotbollsstjärnan Pelé, är den till hans stora bestörtning försvunnen! Klara, Otto och Tore bestämmer sig för att ta reda på vem som har tagit Stig Bygels dyrbara fotboll. Skolvaktmästare Tores Detektivbyrå har fått ett nytt spännande fall.”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

den-forsvunna-fotbollen

Recension: Klara, Otto och Tore är underhållande, så är det bara. De vuxna i boken är också ganska påhittiga. Måla en blomkål som en fotboll är kanske inte det första man hittar på. Tycker berättelsen i sig är bättre än den förra som jag inte köpte till hundra procent även om den boken är underhållande med. Gillar du de första tre så kommer du inte bli besviken. Sammanlagt får boken 4 av 5.

Recensionsexemplar från Bokfabriken

Fabian Risk 3 – Arton grader minus (2017)

Författare: Stefan Ahnhem

“En bil kör ut över kajkanten i Helsingborgs hamn efter en våldsam biljakt. När föraren obduceras visar det sig att han redan varit död i två månader och under den tiden hållits nedfryst. Det är upptakten till Fabian Risks första stora utredning sedan händelserna i Offer utan ansikte två år tidigare. En utredning där han kämpar mot klockan för att finna lösningen innan nästa offer hamnar i frysen.”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

arton-grader-minus

Recension: När jag slog ihop Arton grader minus var jag både förfärad och fascinerad. Jag tycker Ahnhem är otroligt duktig på att få mig att inte kunna lägga ifrån mig boken. Helt uppslukad av denna otroliga och hemska historia. Jag undrar hur han kommer på allt det här, samtidigt vill jag nog inte veta. Sammanlagt får boken 5 av 5.