Krönikor från Röda klostret 1 – Maresi (2014)

Författare: Maria Turtschaninoff

“Maresi Enresdotter nedtecknar denna dramatiska händelse i det nittonde året av den trettioandra Moderns styre. Hon har själv tillbringat fyra år i det Röda Klostret men allt började när Jai kom till ön.”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

9789150220797_200x_maresi-kronikor-fran-roda-klostret

Recension: Historien börjar väldigt långsamt och jag tycker att det tog lång tid innan något intressant verkligen hände. Ön där Röda klostret ligger har en mystik runt sig som är svår att greppa. Det känns som att ön bär på många hemligheter och det är dom som håller spänningen uppe och gör att jag ändå vill läsa färdigt berättelsen. Att växa upp på en ön där män inte är tillåtna måste vara en speciell upplevelse och historien runt detta ser jag fram emot att läsa mer om i del två i serien. Sammanlagt får boken 3 av 5.

Komma fram (2015)

Författare: Rainbow Rowell

“Georgie bor i Los Angeles och är manusförfattare till en komediserie. När hon dagarna före jul får sitt livs jobbchans, tvingas hon ställa in familjens julfirande hos svärföraldrarna. Hennes man Neal blir inte bara besviken, utan tar med sig barnen och åker ändå. Och vägrar sedan att svara på mobilen. Men när Georgie en kväll provar att ringa till Neals föraldrahem fraån telefonen i sitt gamla flickrum, svarar han plötsligt. Fast det är inte den vanliga Neal. Utan Neal från 20 år sedan. Antingen har Georgie tappat förståndet eller … så pratar hon i en magisk telefon. Oavsett vilket ser hon sin chans att ställa allt tillrätta.”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

9789186634780_200x_komma-fram_haftad

Recension: Jag förväntade mig en episk kärlekshistoria men på den fronten blev jag besviken. Georgie och Neal är för mig svåra att se ihop. Det är mycket bråk och dålig kommunikation. Jag har läst Ellinor och Park av Rainbow och fick samma känsla. En svag besvikelse när jag stängde igen böckerna. Jag tror helt enkelt jag inte förstår mig på hennes karaktärer. När det kommer till kärlek behövs en djupare relation där man förstår att de sitter ihop trots alla problem som uppstår. Jag kan inte se samhörigheten. Dock gillar jag verkligen det två novellerna jag läst av författaren  i Almost midnight. Sammanlagt får boken 3 av 5.

Gobi – den sanna historien om en liten hunds långa resa (2018)

Författare: Dion Leonard

“När ultralöparen Dion Leonard deltog i ett lopp tvärs igenom Gobiöknen korsades hans väg av en rufsig liten hundvalp. Valpen, som fick namnet Gobi, visade snart att längden på benen inte har lika stor betydelse som storleken på hjärtat. Steg för steg följde hon Leonard på den nästan 25 mil långa resan. Hon fick sova i hans tält, dricka hans vatten, äta hans mat, och när de korsade floder bar han henne i famnen. Under resans gång insåg Leonard att det inte spelade någon roll om han kom först över mållinjen eller inte, bara Gobi mådde bra. Det här är den otroliga berättelsen om två osannolika vänner: om hopp, uthållighet och det faktum att hunden bevisligen är människans allra bästa vän.”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

9789150940213_200x_gobi-den-sanna-historien-om-en-liten-hunds-langa-resa_pocket

Recension: Självklart var jag tvungen att läsa om lilla söta Gobi, även om det har tagit mig ett tag sedan boken kom ut. För mig innehåller boken två delar. Den första var riktigt spännande och intressant. Där åker Dion till öknen och man får följa hans lopp i den tuffa terrängen. Det är även där i öknen han möter en envis liten hund. Andra halvan handlar om när Dion ska försöka få med sig Gobi hem igen. En lång process som jag förstår är nödvändig men inte lika kul att läsa om i mitt fall. Jag hade föredragit mer om öknen, loppet och första tiden med Gobi än pappersprocessen.  Sammanlagt får boken 3 av 5.

Bokmässan 2019

Jag gjorde en “Bokmässan light” detta året. För mig innebar det att inte vara i Göteborg alla fyra dagarna och att jag inte hade med så många böcker att få signerade som jag brukar. Så här när jag har kommit hem längtar jag redan tillbaka. Det är ett paradis med alla böcker samtidigt som trängsel och höga ljud får mig att vilja springa därifrån. Väldigt viktigt med paus och mat under dagen.

Som vanligt hade jag en listen med saker som jag verkligen ville hinna med. Självklart blir det en hel del strosande bland alla utställare. Först ut var Louise Boije Af Gennäs för att få Motståndstrilogin signerade. Jag är snart färdigläst med den.

Markus Zusak var självklart med på listan. Väldigt trevlig och gullig författare. Så härligt med människor som det lyser om.

IMG_20190927_212437_64720190927_130247

Jag var förbi Bokfabrikens monter tre gånger. Fick signering av Cecilia Sahlström och Helena Kubicek Boye. Var även förbi och träffade Christina Olséni och Micke Hansen. De signerade mina två första böcker om Skolvaktmästare Tores detektivbyrå. Har fler böcker av dom som inte är signerade men jag hittade inte dom i kaoset hemma så det får helt enkelt bli nästa år.

20190928_112214 20190928_112212

Det är omöjligt att inte gilla Christoffer Holst. Här en fin bild på hans rygg tillsammans med Ebba. Jag införskaffade hans nya bok Blå, blå höstvågor.

20190927_133919

Precis som förra året höll Seraf förlag en bokbloggarträff. Alltid lika kul att få en pratstund med tjejerna under mässan. Förutom att jag köpte deras nya noveller och 2 armband så fick jag med mig en magisk goodiebag.

IMG_20190928_225800_958 IMG_20190928_130729_64720190928_10075220190928_102154

Jag fick även möjligheten att lyssna på Liane Moriarty. Runt Bonniers monter är det kaos under dagarna så jag är glad att Liane var lite senare på eftermiddagen. Då det bara är trångt men inte trafikstoppning. Supertrevlig författare och det ska bli spännande att läsa böcker av henne.

20190927_17345420190927_175239

Jag kan erkänna att jag redan längtar till nästa års bokmässa. Jag hoppas det kommer fler ungdomsförfattare från utlandet. Jag hoppas jag hinner gå på fler mingel, nu hade jag redan bokat tåg och missade tyvärr inbjudningar jag velat gå på. Påminnelse till mig själv: Köp entré innan du åker Emma, du gillar inte att stå i kö när du har bråttom!

Det här inlägget tillhör Vardag.

Tales from the shadowhunter academy (2016)

Författare: Cassandra Clare

“Simon Lewis has been a human and a vampire, and now he is becoming a Shadowhunter. The events of City of Heavenly Fire left him stripped of his memories, and Simon isn’t sure who he is anymore. So when the Shadowhunter Academy reopens, Simon throws himself into this new world of demon-hunting, determined to find himself again. Whomever this new Simon might be.

But the Academy is a Shadowhunter institution, which means it has some problems. Like the fact that non-Shadowhunter students have to live in the basement. At least Simon’s trained in weaponry–even if it’s only from hours of playing D&D.

Join Simon on his journey to become a Shadowhunter, and learn about the Academy’s illustrious history along the way, through guest lecturers such as Jace Herondale, Tessa Gray, and Magnus Bane.”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

tales-from-the-shadowhunter-academy

Recension: Jag är helt fast i Shadowhunter-världen. Det är min elfte bok jag läst om de olika generationerna av shadowhunters. Simon  är helt klart en favorit, han är väldigt rolig. Boken innehåller samlade noveller om Simons tid på skolan och jag tycker att den är mer sammanhängande än den som skrevs om Bane. Det är en del överraskande moment så det gäller att läsa alla böcker i rätt ordning. Gillar du Cassandra Clares andra böcker är denna ett måste. Sammanlagt får boken 5 av 5.

Emma Sköld 6 – Syndabocken (2019)

Författare: Sofie Sarenbrant

“En inbrottsvåg drar genom Bromma och tjuvarnas metoder blir allt värre. När ett mord på en tonårspojke skakar idyllen kopplas Emma Sköld in på fallet. Allt pekar på ett villainbrott som har gått snett.

Misstankarna riktas mot familjens städerska som hittade offret. På forumet Brommavännerna sprids hatiska fördomar om henne och utländska gästarbetare. Men när fler personer hittas döda tar Emma saken i egna händer, och försätter därmed sig själv och andra i livsfara.”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

syndabocken

Recension: Syndabocken för mig var varken dålig eller bra. Jag har läst de tidigare delarna om Emma och hon drev mig till vansinne sist och hon är inte långt ifrån här heller. Jag är inte så förtjust i när relationerna hos poliser eller vilka som nu spelar huvudrollen tar över för mycket av historien. Själva deckarbiten är bra, men blir lite förutsägbar en bit in. Som vanligt måste man dock läsa färdigt för att se om man verkligen har rätt. Sammanlagt får boken 3 av 5.

Themisfilerna 1 – Sovande jättar (2019)

Författare: Sylvain Neuvel

“Deadwood, South Daktota. Den lilla flickan Rose cyklar i kvarteren nära sitt hem när marken plötsligt försvinner under henne. Hon vaknar upp på botten av en djup grop. Väggarna runt henne glöder av mystiska inristningar. Räddningspersonalen som kikar ner i hålet möts av en chockerande syn: en liten flicka i en gigantisk hand av metall. 

Sjutton år senare är mysteriet med det bisarra metallföremålet ännu inte löst. Forskarnas teorier och militärens undersökningar har inte kunnat förklara det märkliga. Men vissa slutar aldrig att söka efter svar. 

Rose är nu en välutbildad fysiker och leder ett topphemligt team som försöker lösa gåtan med handen. De övervakas och intervjuas under arbetet av en anonym förhörsledare. Men samtidigt som forskningsteamet successivt närmar sig sanningen hopar sig frågorna: Ska handen användas för fredliga syften eller är det ett massförstörelsevapen? Finns det fler delar? Och vilka var egentligen här före oss?”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

9789178090402_200x_sovande-jattar_pocket

Recension: Jag hade ingen aning om vad jag egentligen skulle förvänta mig när jag började läsa Sovande jättar. Omslaget har bara lockat mig och till sist var jag bara tvungen att läsa. Jag gillar att den sticker ut från många andra böcker och för mig är den inte förutsägbar. Det känns som det finns många vändningar den här historien kan ta. Svårbeskriven bok men väldigt spännande och intressant. Sammanlagt får boken 4 av 5.

Apollon 2 – Mörkrets löfte (2018)

Författare: Rick Riordan

“Vår stolta, egocentrerade och självömkande hjälte är tillbaka! Guden Apollon, numera bättre känd som den 16-årige dödlige medelmåttan Lester, har precis överlevt den skyddade vistelsen i halvblodslägret. Men han börjar tröttna på att ha acne, ett blodomlopp och en pytteliten hjärna som vanliga dödliga har, och tvingas därför ge sig av över Nordamerika för att finna de orakel som kan hjälpa honom tillbaka till Olympen. Och finns det något ställe som är bättre att börja leta på än Indianapolis? Attans otur att staden just för stunden tagits över av en ond romersk kejsare som gillar att tortera undersåtar, djur och f.d. gudar.
Det är inte lätt att slåss mot odödliga onda kejsare (som dessutom har strids-strutsar!) när du själv saknar minsta tendens till övermäktig styrka. Men tillsammans med Leo Valdez, Kalypso och en drake i brons, verkar det ändå finnas en chans att lyckas! Om Apollon bara lyckas svälja sitt eget ego…Han står nu inför sitt fyratusenåriga livs svåraste uppdrag: Att leva som en dödlig, eller dö som en gud-wannabe.”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

morkrets-lofte

Recension: Jag hade lite svårt för egocentriska Apollon i första delen, men han har lyckats värma upp mig lite. Han lyckas bli lite mer omtänksam och tänker åtminstone ibland på de människor han har omkring. Mörkrets löfte är en typisk Rick Riordan bok. Samma äventyrskänsla som vanligt och överhängande hot som våra hjältar måste ta sig igenom. Jag är fast i dessa serier och ser fram emot att läsa nästa. Sammanlagt får boken 4 av 5.

Det man inte anar (2019)

Författare: Stefan Åberg

“Erika älskar Victor och bandet till dottern Camilla har kanske blivit ännu starkare eftersom hon nästan gett upp hoppet om att någonsin få ett barn. Hon uppmuntrar Victors samvaro med travgänget, men om han inte tar tag i sitt okontrollerade spelande vet hon inte hur det ska gå. Arbetet på SOS-Alarm är krävande och oron över moderns tilltagande demens ett ständigt bekymmer.  Hur kommer Pawel, den mobbade elvaåringen som utan egen vilja hamnar i gänget som snattar och bränner bilar, att  påverka Erikas liv? Samtidigt sprider överfallet som inträffade tre år tidigare sin skugga över hennes tillvaro. Men är det verkligen samma man som ligger bakom när det värsta inträffar? Eller är det arbetet på SOS-Alarm, där hot hela tiden förekommer, som nu gör intrång i hennes privata sfär? Det man inte anar är en fristående uppföljare till Vid fyrtio börjar livet och Kärleken kommer och kärleken går.”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

det-man-inte-anar

Recension: Jag blev överraskad när jag började läsa Det man inte anar. Jag trodde det var helt och hållet en vanlig skönlitterär bok, men tycker nog att den ändå borde gå under deckare. Jag har lite svårt att fatta tycke för Erika utan det som drev mig framåt i läsningen var spänningen om hur allt skulle sluta. Samtidigt förstår jag att Erika har det väldigt tufft och det är massor som händer omkring henne, svårt att vara helt i balans då. Jag har inte läst någon av de tidigare delarna, men det känns åtminstone som att Det man inte anar bör få en uppföljare med den cliffhangern. Sammanlagt får boken 3 av 5.

Recensionsexemplar från Stefan Åberg

The test (2019)

Författare: Sylvain Neuvel

“Award-winning author Sylvain Neuvel explores an immigration dystopia in The Test Britain, the not-too-distant future. Idir is sitting the British Citizenship Test. He wants his family to belong. Twenty-five questions to determine their fate. Twenty-five chances to impress. When the test takes an unexpected and tragic turn, Idir is handed the power of life and death. How do you value a life when all you have is multiple choice?”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

test

Recension: Sylvain skriver annorlunda böcker, det här är min andra lästa. The test förvånade mig och chockade mig en del. Valen som karaktären ställs inför är brutala. De 25 frågorna man ska svara på känns inte nödvändiga att kunna för att vara en bra medborgare. Även om det självklart är bra att vara allmänbildad. Mänsklighet står i fokus men ändå blir den bortskalad. Jag förstår också vad testet försöker åstadkomma men jag frågar mig genom hela boken och det verkligen är värt kostnaden! Som jag nämnde i början är boken annorlunda och det är kul att läsa något som inte känns som man läst det förut. Sammanlagt får boken 3 av 5.