Maria – en kvinnliga komikers dagbok (2021)

Författare: Mia Skäringer

“Mia Skäringer är en av våra mest uppskattade komiker och skådespelare. Här berättar hon öppenhjärtigt och ärligt om vägen dit, om vad som format henne och om utbrändheten i framgångens kölvatten.

Vi följer Mia Skäringer då hon tillsammans med sin bror bilar till Värmland och en döende mormor. Resan tillbaka till barndomens trakter blir också en minnenas resa. Mia berättar personligt om sin uppväxt i Kristinehamn, om ett kärleksfullt men också oroligt hem kantat av alkoholmissbruk och psykisk ohälsa, om självskadebeteenden och självhat, om smärtsamma minnen av övergrepp. Men även om värmen och humorn, om en familj där skrattet och skämten varit en överlevnadsstrategi, om en trygg mormor och om viljan att en dag stå på scen i en “en-kvinnas-show”. Skildringar från uppväxten blandas med känslosamma stunder på sjukhuset vid mormoderns dödsbädd, reflektioner över nöjesbranschen och vad det innebär att vara en kvinnlig skådespelare och komiker jämfört med en manlig, samt funderingar över egna livsval.”

9789179035631_200x_maria-en-kvinnlig-komikers-dagbok-den-lagrade-sorgen

Recension: Jag var inte beredd på hur djup och brutalt ärlig texten var. Något jag kanske borde ha förberett mig på med tanke på det jag sett och hört av Mia. Jag har läst boken under en längre tid då jag kände allt för mycket medan jag läste. Jag tycker Mia är modig som vågar prata så öppet om allt, kan tänka mig att hon får både ris och ros för det.

Oktober sammanfattning

Förlorad – första boken av L Sherman ♥♥/5

Solsken över Mollösund av Caroline Hurtig ♥♥♥♥/5

Lyckan inom dig av Tina Turner ♥♥/5

Dömd för evigt av Emelie Beijer ♥♥♥♥/5

Stendraken av Zelda Falköga ♥♥♥/5

The fourth suit av Neil Patrick Harris ♥♥♥♥/5

Helaren av Madelene Lundvall ♥♥♥/5

Hämndens dag av Katja Brandis ♥♥♥♥/5

Vägledaren av Madelene Lundvall ♥♥♥/5

Kalle Ankas pocket special – Bygglov ♥♥♥♥/5

 

Det här inlägget tillhör Vardag.

Karma och Jonar 5 – Stendraken (2021)

Författare: Zelda Falköga

“Karma och Jonars resa genom Glimerias magiska rike har varit både prövande och lärorik. Nu har de äntligen nått sitt mål: Stendrakens rike. Med tapperhet och en stor dos kreativitet måste de ta sig in genom den stora porten och förbi armén av ilskna stenvarelser. De två vännerna är de enda som med kärlekens kraft kan bryta Glimerias förbannelse och rädda alla förstenade barn.

Karma och Jonars sista uppdrag är det farligaste hittills. Kommer de att lyckas rädda sitt land? Och kommer de lyckas ta sig hem igen?”

9789189298514_200x_stendraken_kartonnage

Recension: Femte och sista delen av Karma och Jonar. Jag tycker början av serien var mer spännande än slutet. Smått förutsägbar men ändå skönt att ha fått reda på slutet. Varelserna är fortfarande mina favoriter av allt i serien. Sammanlagt får boken 3 av 5.

The magic misfits 4 – The fourth suit (2020)

Författare: Neil Patrick Harris

“Ridley Larsen is everything you want in a friend. She’s tough as nails, she’s fiercely loyal, and she’s smart as a whip. But she can be a harsh critic, which has put her position with the Magic Misfits on the rocks, even as the threat of the group’s longtime enemy Kalagan looms large. Ever since his recent appearance in Mineral Wells, the kids know that a showdown with the vicious magician is imminent. They must first deal with a series of odd instances and random attacks, though, all of which they use to bring themselves closer to discovering where Kalagan may be hiding, and the nature of his true identity. But can Ridley finally master her temper and put her essential magical skills to good use? She’ll do anything to protect her friends, and when the time comes, she’ll find that the Magic Misfits are strongest when they all work together. Join the Magic Misfits as they discover adventure, friendship, and more than a few hidden secrets in this finale of the unique and always surprising series. Whether you’re a long-time expert at illusion or simply a new fan of stage magic, hold on to your top hat!”
9780316703345_200x_the-magic-misfits-the-fourth-suit_haftad
Recension: Fjärde och sista delen med dessa magiska barn. Neil Patrick Harris är en skicklig berättare och det är svårt att inte fall för dom allihop. Perfekta boken för barn(och alla andra åldrar) som drömmer om att bli magiker. Precis som i dom andra delarna finns magiska tricks att lära sig och hemliga budskap att lista ut. Sammanlagt får boken 4 av 5.

Dömd för evigt (2021)

Författare: Emelie Beijer

“Alice har lagt det självdestruktiva levernet bakom sig, men en dag ser hon saker som inte är verkliga. Försvunna ärr och snabbläkande sår får henne att ifrågasätta sin mentala hälsa. Dessutom följer en skugga efter henne, en skugga med vingar.

Valerio är fast i en döende värld plågad av en förbannelse. Han är beredd att göra vad som helst för att häva den och han tror sig veta hur – med gudinnans heliga kronstenar.

Alice vill bara få sitt normala liv tillbaka och Valerio försöker skydda sitt folk. De tvingas till samarbete för att hitta stenarna och rädda sig själva från undergång.”

9789188487711_200x_domd-for-evigt_kartonnage

Recension: Det här är precis min typ av historia. Jag var inte såld på Alice först men hon växte genom boken. Johanna med pojkvän var däremot inte speciellt svåra att fatta tycka för. Och så har vi Valerio, mannen som kämpar för det han tror på. Ett hårt skal men jag misstänker att det finns en ganska stort hjärta där inne någonstans.

Alltid när jag börjar på såna här serier önskar jag att allt fanns utgivet så jag kan läsa dom i sträck. Jag hoppas det inte dröjer för länge innan nästa kommer. Bara man tittar på omslaget förstår man att man måste läsa. Sammanlagt får boken 4 av 5.

Woodwalkers 6 – Hämndens dag (2021)

Författare: Katja Brandis

“Sommaren har kommit till Klippiga bergen och med den de avslutande examensproven på Clearwater High. Men Carag har svårt att koncentrera sig på skolan när Hämndens dag närmar sig med stormsteg.

Förtvivlat försöker Carag och hans vänner utarbeta en plan för att försvara människorna mot Andrew Milling och hans kumpaner. Inte blir det bättre av att de vet att det finns gott om Milling-anhängare även i de egna leden.
Finns det någon möjlighet att stoppa Milling i tid och avslöja hans mörka hemligheter? Ska den gåtfulla Arula lyckas hjälpa dem?”

9789179852733_200x_hamndens-dag

Recension: Sjätte och sista delen i serien Woodwalkers. Det finns en till serie som handlar om en annan skola med vattendjur för dig som inte kan få nog av böckerna. Efter sex böcker tillsammans med gänget är det tråkigt att säga farväl. Jag kommer sakna deras roliga påhitt och alla knasiga uttryck, speciellt Hollys. Samtidigt är det skönt att få veta hur allt slutar. Sammanlagt får boken 4 av 5.

Camilla Sten

sten_camilla_12_6006aacf6852b

Camilla Sten är just nu aktuell med andra delen i Järvhögatrilogin, Midnattsblot. En spännande serie som tar sig in under skinnet. Sedan debuten för några år sedan har hon hunnit ge ut ett flertal böcker. Camilla har varit snäll och tagit sig tid att svara på några frågor. 

Om du fick gå om skolan, hade du velat gå på Järvhöga?

Åh, det är svårt att svara på! Jag tror att mitt svar är “kanske”. Jag var otroligt ocool i gymnasiet (jag är faktiskt fortfarande otroligt ocool), så jag hade nog varit rädd att jag inte hade haft några kompisar på en internatskola. Men å andra sidan kanske Järvhöga Läroverk hade varit precis rätt miljö för att hjälpa mig att släppa loss lite som tonåring!

I Bergtagen möter vi detta diffusa hot i skogen. För mig skapar det den läskiga spänningen. Hur tänkte du kring rädsla när du skapade omgivningen runt Järvhöga?

Jag har alltid varit fascinerad av skogen. Som tonåring älskade jag att ta långa promenader i skogen, och jag gör det fortfarande när jag får chansen. Det är någonting med de svenska skogarna som känns väldigt trolskt för mig; alla gamla sagor jag hörde som barn, om tomtar och troll och älvor och skogsrån, känns plötsligt mycket närmare och mer verkligt när man är omgiven av höga tallar och marken är mjuk av mossa. Det finns något som är både magiskt och hotfullt där ute, och jag ville försöka använda den känslan när jag skrev om Järvhöga. Den där känslan av något som är gammalt, och orört, och vilt. 

Julia och hennes mamma har det tufft. Julia får klara mycket vid ung ålder. Är mental hälsa något som är viktigt för dig?

Jag läste till psykolog i tre år innan jag blev författare på heltid, och jag har själv kämpat med min mentala hälsa i perioder, nu senast under pandemin. Jag har alltid upplevt det som underligt att vi inte pratar mer om mental hälsa och, för den delen, om mental ohälsa – det är någonting som nästan alla måste tackla vid något tillfälle i livet. 

När någon bryter benet är det ingen som säger till dem att bara skärpa till sig och sluta ha ont, men det är något som människor som lider av depression och ångest får höra hela tiden. Jag ville demonstrera i texten att mental ohälsa kommer i många olika former, och att återhämtning är en resa som oftast är livslång, men att en av de viktigaste komponenterna är att kunna prata om det och be om hjälp.

Du är duktig på gestaltning. Dom flesta karaktärerna i historien är lätta att tycka och bry sig om snabbt. Kommer karaktärer till dig eller baserar du dom på människor du känner?

Vad glad jag blir! Karaktärerna kommer till mig medan jag skriver. För mig är det viktigt att karaktärerna känns verkliga; när jag läser en bok så bryr jag mig inte om historien om jag inte bryr mig om karaktärerna. När jag skrivit färdigt en bok känner jag mig oftast ledsen för att jag inte får umgås med mina karaktärer längre. Jag är faktiskt lite rädd för att bli klar med Järvhöga-trilogin, för jag kommer att sakna Julia och Emil och Astrid och de andra så mycket …

midnattsblotbergtagen

Lyckan inom dig (2021)

Författare: Tina Turner

“För de allra flesta är Tina Turner en legendarisk sångare och skådespelare, men få vet att hon också praktiserar buddhism sedan nästan femtio år. Det här är en personlig berättelse om hur man når sina drömmar.

Tina Turner berättar engagerat och med stor inlevelse om hur hon först började intressera sig för buddistiska sånger, för att snart bli hängiven religionen. I den här boken delar hon med sig av personliga anekdoter och tragiska händelser som präglat henne, som till exempel hur hon drabbades av stroke, cancer och förlusten av sonen som begick självmord, och hur hon tack vare buddhistisk lära tagit sig genom livets svårigheter och gjort det omöjliga möjligt.

Här ger hon förslag på praktiska övningar för att nå ett fridfullt sinne och en stressfri tillvaro. Flera kända buddister (David Bowie, Cher m.fl.) bidrar med korta och tänkvärda citat. Texten är lätt att ta till sig och de buddistiska principerna förklaras på ett lättförståeligt sätt. Boken innehåller även QR-koder till videor och låtar och en väl tilltagen ordlista, dessutom tidigare opublicerade foton på Tina Turner från 1970 och framåt.

En inspirerande och tänkvärd bok som passar alla i turbulenta tider som dessa.”

lyckan-inom-dig-en-guide-till-ett-mer-fullkomligt-liv

Recension: Jag hade sett fram emot att Lyckan inom dig skulle släppas. Tyvärr blev jag besviken. Boken fångande mig inte alls som jag hade hoppats på. Jag kan inte så mycket om Tina och delarna om hennes liv tyckte jag var intressanta men just den här delen med lycka förstod jag mig inte på. Det kändes som det bara var ett tips som konstant upprepades.

Förlorad – första boken (2021)

Författare: L. Sherman

“I danska Aarhus spirar romantiken. Det är en underbar ort att vara ung och förälskad i. Men vägen till kärleken är aldrig helt problemfri. Längtan och missförstånd tycks ständigt kanta den för ett gäng nära vänner i staden.

Katrine har precis börjat plugga juridik vid universitetet. Ambitiös som hon är har hon fullt fokus på sina studier. Men redan första dagen fångar hon läraren Jaspars intresse och det blir början på ett äventyr fyllt av passion.

Line har ett dilemma – hon har blivit förälskad i sin bästa vän. Det blir allt svårare för henne att dölja sina känslor, samtidigt verkar mannen hon älskar ha en affär med någon annan. Hur ska hon kunna övertyga honom om att det finns mer än bara vänskap mellan dem?”

forlorad---forsta-boken

Recension: Jag blev nyfiken på boken när jag såg omslaget, jag fick en förvarning att den har mottagit blandade recensioner. Att det är för mycket sex. Efter att ha läst boken kan jag konstatera att det är gott om det i boken. Däremot är det inte mycket kittlande romantik, så det är lite vilseledande. Förutom den delen så tycker jag inte karaktärerna känns genomarbetade. Dom har ingen personlighet, Jasper och Tomas pratar i princip likadant. Använder sig av samma uttryck. Historien är uppdelad i två delar, en med Katrine och en med Line. Dock är handlingen nästan identiskt i de båda delarna. Förlorad är går fort att läsa och kräver inte speciellt mycket emotionell inblandning.

Recensionsexemplar från Hoi förlag

September sammanfattning

Kalle Ankas special – I kärlekens tecken ♥♥♥/5

Ett zurrigt höstlov av Annika Billberg ♥♥♥/5

Midnattblot av Camilla Sten ♥♥♥♥/5

Dagboken i ödehuset av Annika Billberg ♥♥♥♥/5

Duktighetsfällan av Alexander Perski & Joanna Rose ♥♥♥/5

Sändebudet av Madelene Lundvall ♥♥♥/5

 

Det här inlägget tillhör Vardag.