Pippi Långstrump har julgransplundring (1979)

Författare: Astrid Lindgren

“En stjärnklar kväll under jullovet bjuder Pippi in alla barnen i den lilla staden på julgransplundring. Och när Pippi står som värd blir det så klart ingen vanlig tillställning. 
Ett spår av karameller leder till en snökoja, där alla barnen får sitta runt en stor kittel med varm choklad. Sen får de äta så mycket gräddtårta de orkar och åka kälkbacke från Villa Villekullas tak. En ståtlig julgran står i Villa Villekullas trädgård, full med ljus, godis och paket åt alla barnen.”
16138595 
Recension: Jag minns när jag var barn och hade pippi-peruk på mig. För vem vill inte vara lika stark och påhittig som Pippi? Pippi är helt klart min favorit av Astrid Lindgren. Villa Villekulla och sockerträdet i Astrid Lindgrens värld kommer alltid ha en speciell plats hos mig. Karameller till frukost, glass till lunch och gräddtårta till middag. Tyvärr gäller det endast barn, vi vuxna måste tydligen äta grönsaker.

The magic misfits 3 – The minor third (2019)

Författare: Neil Patrick Harris

“Theo Stein-Meyer loves being part of the Magic Misfits. Armed with his trusty violin bow, he completes the team with his levitation skills, unflappable calm, and proper manners. But when a girl named Emily begins to spend time with the group and the other Misfits grow suspicious, Theo is surprisingly drawn to her. She seems to understand the pull he feels between music and magic, family and friends.
Then a famous ventriloquist arrives in town, and the Misfits are sure he (and his creepy dummy Daniel) are up to no good. With their mentor, Mr. Vernon, suddenly called away and tension simmering among the friends, will they be able to come together to stop this newest member of the mysterious Emerald Ring? It’s time for Theo to make a choice about where — and with whom — he belongs.”

49088627

Recension: Neil Patrick Harris är en underhållare ut i fingerspetsen. Tredje boken i serien och jag är inte besviken. Vänskap sätts på prov när gänget ska ge sig in i en talangtävling samtidigt som dom behöver lösa de mystiska händelserna som sker runt om i staden. Serien är perfekt för nybörjare inom magi då det finns en hel del tips mellan kapitlen som magiker kan öva på. Sammanlagt får boken 4 av 5.

Det här inlägget tillhör Barn.

Familjen Brigerton 2 – En oväntad förälskelse (2019)

Författare: Julia Quinn

“Greve Anthony Bridgerton är partylejonet i Londons överklasskretsar som enligt ryktet aldrig kommer att gifta sig. Vad ingen ännu vet är att han nu har valt ut sin tillkommande. Men hennes rekorderliga syster tänker göra allt för att förhindra förlovningen. Åtta syskon, med förnamn i alfabetisk ordning. Det här är andra fristående delen i serien om Familjen Bridgerton som utspelar sig i 1800-talets England.”

 

en-ovantad-foralskelse

Recension: Historien i del två av familjen Bridgerton är fortfarande förutsägbar men det är karaktärerna och deras humor som göra hela böckerna. Jag är tacksam för att många seder som fanns har försvunnit med tiden. Dock sitter jag och små fnissar ibland över saker de reagerar starkt på som idag ingen bryr sig om. Lättsmält romans med humor, kort och gott. Sammanlagt får boken 4 av 5.

Bravelands 4 – Flyende skuggor (2020)

Författare: Erin Hunter

“En falsk ledare har störtats men Bravelands är fortfarande i fara.

Gadds död borde ha lett till fred, men ingen ny Stor ledare har trätt fram, och Bravelands är lämnat åt sitt öde. Ett mystiskt hot döljer sig mitt bland dem, och medlemmarna av den stora hjorden måste alla hitta styrkan att välja den rätta vägen, annars riskerar Bravelands att gå under.”

flyende-skuggor

Recension: Det är mycket som händer i Bravelands och jag är förvånad att de lyckas sova om natten, faran är precis överallt. Jag är nyfiken på vad Titan håller på med och vad skuggorna som rör sig i mörkret är för något. Himmel är helt klart fortfarande min favorit, en liten elefant med ett stort hjärta som verkligen tänker på alla. Jag hoppas på att fortsättningen kommer ut snart. Sammanlagt får boken 4 av 5.

Recensionsexemplar från Bokfabriken

Tutte Brödsmula och Kalle Humla 4 – En vimsig vinter (2020)

Författare: Annika Billberg

“Det händer mystiska saker i Vikhammar den här vintern. Farbror Henning och konstapel Stig förbereder för det Stora Bryggar-racet, en pulkatävling för alla barn. Men flera pulkor har försvunnit spårlöst från sina ägare, och barnen i Vikhammar är både ledsna och arga. Det krävs visst en Lisa för att ta fast tjuvarna. Men också mod. Även om Lisas farfar tycker att hon är modig känns det alltid bättre att ha med sig de små kompisarna Tutte Brödsmula, flickan som är mindre än en tändsticka, och Kalle Humla, som är som en helt vanlig men ovanlig humla.

Tillsammans ger de sig ut på tjuvjakt. Ja, vad gör man inte för att rädda hela Vikhammars stora pulkarace som alla sett fram emot så mycket?”

en-vimsig-vinter

Recension: En väldigt mysig julhistoria. Ett mysterium som ska lösas där man helst vill sitta framför en varm brasa nedkrupen under en filt med snö singlandes ner utanför fönstret. Tjuven var en oväntat tvist för mig. Sammanlagt får boken 4 av 5.

Recensionsexemplar från Hoi förlag

Karma och Jonar 3 – Lyras ö (2020)

Författare: Zelda Falköga

“När Karma och Jonar landar med den flygande pegasusen på Lyras ö, möts de av sagolikt vacker natur och märkliga djur. Mitt i djungeln stöter de på den visa trollkvinnan Lyra som har ett viktigt meddelande till dem. Karma och Jonar ställs inför den svåraste uppgiften de kan tänka sig, samtidigt som tiden håller på att ta slut.

Men snart upptäcker vännerna att de inte är ensamma på ön. Bland djungelns mörka skuggor lurar en välbekant fiende.”

9789189087392_200x_lyras-o_kartonnage

Recension: Det jag gillar med dessa böcker är alla bilder och karaktärerna. Det hände inte speciellt mycket i historien upplevde jag men som sagt är jag väldigt förtjust i alla varelser vi får lära känna. Nu när vi har fått lära oss hur Stendraken uppstod ska det bli spännande att se hur Karma och Jonar fortsätter sin resa. Sammanlagt får boken 3 av 5.

Den nya profetian 6 – Solnedgång (2020)

Författare: Erin Hunter

“INNAN DET KAN RÅDA FRID KOMMER BLOD SPILLA BLOD OCH SJÖN FÄRGAS RÖD.

Det förflutnas skuggor terroriserar skogen. Törnklo dras in i en jakt på blodig hämnd, och måste kämpa hårt för att förbli lojal mot sin klan. Ondskefulla krafter hotar klankatternas tillvaro och vissa krigare tvingas göra val som kommer att besegla deras öden och alla klaners öde.”

warriors-2-solnedgang

Recension: Efter att ha följt med katterna i sex böcker så är jag nu säker på att jag hade velat tillhöra Åskklanen. Det är många katter där jag har fastnat för. Att vara en vildkatt är inte lätt, något som Bomull får uppleva. Det hotar ständigt nya faror av olika slag. Det är ingen lugn vardag utan alltid någon form av spänning vi läsare får följa. Bokfabrikens utgåvor av Erin Hunters böcker har otroligt fina ryggar som tillsammans med andra böcker i samma serie skapar en bild. Så snyggt när dom står i hyllan. Sammanlagt får boken 3,5 av 5.

Recensionsexemplar från Bokfabriken

Luna och superkraften 1 – Upptäckten (2020)

Författare: Sören Olsson, Leif Eriksson & Martin Svensson

“När trean börjar efter sommaren märker Luna att ingen i klassen längre vill vara med henne. Klasskamraterna behandlar henne som luft. Hemma har föräldrarna fullt upp med sina bestyr och Lunas små tvillingbröder bara skriker och bråkar. Luna känner sig som det ensammaste barnet i hela världen.

Så en kväll gör hon en märkvärdig upptäckt. När hon doppar handen i mångatan som bildats i sjön går det som en ilning genom kroppen. Plötsligt kan hon höra genom betongväggar och på långt avstånd. Den underliga superkraften förändrar allt på gott och ont!”

luna-och-superkraften

Recension: Jag hade höga förväntningar när jag plockade upp första boken om Luna. Jag trodde att jag skulle få skratta en del. Historien är inte dålig på något sätt, bara inte enligt vad jag hade föreställt mig. Jag hoppas att alla dom som känner sig utanför eller ensamma i skolan får sig en ny vän i Luna. Upptäckten känns som en introduktion och jag väntar med spänning på en uppföljare där vi får lära om mer om Luna och hennes superkraft. Sist men inte minst vill jag bara säga att jag älskar omslaget.

Recensionsexemplar från Bookmark förlag

Den andra sömnen (2020)

Författare: Robert Harris

“Gränsen mellan det förflutna och framtiden suddas ut i denna genreöverskridande och fängslande dystopi.

England, år 1468. Den unge prästen Christopher Fairfax har skickats till den avlägsna byn Addicott St George för att hålla i begravningen av byns präst, fader Lacy. Området är fullt av artefakter från det förflutna, mynt, glasfragment, människoben, som fader Lacy samlat på. Ledde hans besatthet av det förgångna till hans död?

Fairfax är fast besluten att ta reda på sanningen. Under de kommande sex dagarna kommer allt han trott, om sig själv och sin världs historia, att ställas på sin spets.”

den-andra-somnen

Recension: Det som har hänt vår civilisation i Den andra sömnen var tydligen en stor rädsla för mig. Att läsa om hur hela vår tekniska värld kraschat lämnade ett stort obehag. Speciellt eftersom dom har gått tillbaka till en tekniklös värld där kyrkans tro är lag. Robert Harris böcker är inte de tjockaste till utseendet men alltid efter att ha slagit igen hans böcker känns det som 300 sidor är 800. Dom är så pass välskrivna och han får verkligen in så mycket på så pass få sidor. Den andra sömnen skulle jag lättast beskriva som en påse med lösgodis. Den innehåller lite allt möjligt. Christophers sex dagar är väldigt händelserika.

Recensionsexemplar från Bookmark förlag

De mörkermärkta (2017)

Författare:

“I ett vårkallt Stockholm sker en serie mord som till en början inte verkar ha något samband. En sömnlös taxichaufför. En alkoholiserad före detta psykolog. En psykiskt sjuk  kvinna på ett behandlingshem. Tre människospillror förenade i sina olycksöden. När polisinspektör Iris Riverdal får fallen på sitt bord ställs hon inför en gåtfull mördare, en undflyende skepnad med dunkla metoder och okända motiv. Och bakom honom anas en ansiktslös ondska bortom alla begrepp. Gradvis går det upp för henne att morden har rottrådar långt tillbaka i tiden, trådar som också löper in i hennes eget liv. Samtidigt samlas en krets människor för att bekräfta det de redan anat. Det förflutnas skugga har kommit tillbaka för att förgöra dem, de mörkermärkta.”

de-morkermarkta

Recension: Jag var förvirrad långt in i De mörkermärkta. Inte för att historien på något sätt var dålig utan jag fick inte händelserna att hänga ihop. Jag hade inte läst baksidan innan jag tog upp boken så jag hade ingen aning om vad jag gett mig in på. Oftast tycker jag att baksidan avslöjar för mycket om historien men i detta fall kanske jag skulle gjort lite research för att få klarhet i vilken gener jag valt. Det är i grunden en mordhistoria men den sker inte helt naturligt utan det finns inslag av det övernaturliga. Det är en bra historia men kanske några människor för mycket att  hålla reda på. Jag har så mycket frågor om vad som egentligen hände “långt tillbaka i tiden” som jag gärna vill få svar på. Del två i serien heter Stormsköld.