Det susar i säven (2022)

Författare: Kenneth Grahame

“Det susar i säven och dess oförglömliga karaktärer – Mullvaden, Paddan, Vattenråttan och Grävlingen – har i över hundra år charmat barn i alla åldrar och över hela världen. Oavsett om de fyra vännerna ger sig ut på spännande äventyr, är indragna i komiska händelser eller bara kopplar av vid Themsen, så är berättelserna om dem några av de mest älskade i den engelskspråkiga barnlitteraturen.
Denna nyutgåva av Det susar i säven presenteras i svensk översättning av Signe Hallström och med Ernest H. Shepards klassiska illustrationer.”

9789180237536_200x_det-susar-i-saven_kartonnage

Recension: Jag har många gånger haft svårt för klassiker och inte förstått deras charm, men Det susar i säven är charmig. Alla karaktärerna går att fästa sig vid trots sina egenskaper. Det jag även gillar är enkelheten, sätt historien är skriven på och omgivningen karaktärerna rör sig i. Sammanlagt får boken 4 av 5.

Recensionsexemplar från Modernista

De 39 gåtorna 2 – En falsk ton (2022)

Författare: Gordon Korman

“Nyhetsflash! Amy och Dan Cahill sågs precis på ett tåg, på jakt efter en av de 39 gåtor som är spridda över världen. Men vänta nu: polisen rapporterar om ett inbrott på ett lyxhotell, och de misstänkta är märkligt lika Amy och Dan.
Uppdatering: Amy och Dan har nu skymtats i en bil… nej vänta, i en motorbåtsjakt. Och nu verkar de jagas av en arg folksamling? När en ny ledtråd kommer inom räckhåll kan vad som helst hända…
En falsk ton är andra boken i den actionfyllda De 39 gåtorna-serien, där en rad framstående barnboksförfattare avlöser varandra. Ett storslaget äventyr med hela världen som arena, som den här gången tar oss till Venedig!”

9789180237499_200x_en-falsk-ton_kartonnage

Recension: Det här är en skattjakt utan dess like, skatter och rikedomar i mängder. Jag gillar konceptet men att ta sig igenom 11 böcker för att få veta vad priset är känns väldigt avlägset. Nu vet jag ju inte om det avslöjas tidigare, utan ett antagande efter hur många böcker som finns. En spännande barnserie men saknar det där lilla extra för att jag ska vara helt fast. Sammanlagt får boken 3 av 5.

Luna och superkraften 5 – Spökmysteriet (2022)

Författare: S. Olsson, L. Eriksson & M. Svensson

“Hemma hos Wille händer märkliga saker. Föremål flyttas runt av sig själva, från källaren hörs höga smällar om nätterna och hunden Ludde kan inte sluta skälla. Men i huset bor ju bara Wille, syrran och deras pappor, så vem är det som får allt kusligt att hända?

Ja, det verkar faktiskt som att ett spöke har flyttat in, men vad vill det? Luna inser snart att hon kan förstå spöket med sin superhörsel men det hon får höra gör bara mysteriet ännu konstigare. Vad bär spöket på för meddelande till de levandes värld, och vad har egentligen den mystiska blå fågeln med saken att göra?”

spokmysteriet

Recension: Det är en liten mystisk stad Luna bor i. Det händer många övernaturliga saker genom serien. Måste säga att det var charmigt med en spöke som pratar tyska. Har du uppskattat dom andra böckerna så tror jag även den här passar dig.

Cilla Storm 4 – Gröna, sköna vårvindar (2021)

Författare: Christoffer Holst

“Välkommen tillbaka till Bullholmen – där vårkänslorna blandas med ett olöst mysterium från det förflutna.

Det är maj och kriminalreporter Cilla Storm trivs med livet, även om hon är osäker på vad nästa steg för henne och pojkvännen Adam är. Bästisen Zacke är det dock värre med, han har tillfälligt separerat från Jonathan och får låna Cillas kolonistuga på Bullholmen för att vila upp sig.

På samma ö befinner sig mat- och vinprofilen Julia som håller på att färdigställa sin bok. Men en kväll när hon ser över till grannhuset på andra sidan viken blir hon vittne till något hemskt. Något som visar sig ha rötter i ett femtio år gammalt, olöst mord …”

grona-skona-varvindar

Recension: Det är lite sorligt att jag nu är färdig med alla Cilla Storm. Jag brukar beskriva den här serien som mord och bubbel. Miljön och beskrivningarna är mysiga så det är svårt att hitta en riktig deckarkänsla, utan det är mest bara härligt att hänga med gänget och se vad dom hittar på. Sammanlagt får boken 4 av 5.

Hokus Pokus bar, London

Vet man inte om att baren är där den är så hittar man den inte. Med hjälp av googlemaps bilder och en receptionist så hittade vi till slut Hokus pokus nere i en källaren. Rummet är fullt av ånga som gör att det känns lite mystiskt. Det är inga budget-cocktails, alkoholhaltiga drycker ligger runt 16 pund och alkoholfria runt 9.  Jag tycker det är kul att servitören gör i ordningen sista touchen vid bordet, en del drinkar flamberades och andra fick någon form av bubbla som sprack efter ett tag. Inte mitt område så jag vet inte vad det heter. Gillar du lite exklusivare barer så kan detta vara något för dig.

 

20230104_214547

20230104_215622

20230104_225720

20230104_220948

 

Österreichische nationalbibliothek, Wien

Gillar du sagolika bibliotek som finns med i Skönheten och odjuret så är det här stället för dig. Det här stället är så otroligt vackert. Under samma resa i Europa var vi på ett liknande bibliotek i Prag men där fick man inte ta bilder och inte heller gå in i salen. Väldigt tacksam att man får vandra runt inne i salen. Förutom böcker finns det några konstverk man kan titta närmare på. Sen är hela salen ett stort konstverk i sig som går att studera i timmar.

Tycker atmosfären inne i biblioteket var lugn och tyst. Om jag ska jämföra med The long room i Dublin så var detta ett mer rofullt stället att vara på. Kan självklart vara så att vi hade tur att komma dit en lugn dag. Till skillnad från The long room har dom dock ingen lockande butik.

Vid vårt besök låg biljettpris för en vuxen på 10 euro.

20220603_133549

20220603_132207

20220603_132427

20220603_135147

Lindt – Home of chocolate

För dig som är chokladälskare så är det här stället ett måste. Vid ingången möts man av en stor fontän med 1500 kg choklad flytande i omlopp. Förutom att man lär sig massor om hur choklad görs och dess historia så är det självklart all chokladprovning som är höjdpunkten. Den bjuds på i både flytande och hård form. I slutet av rundvandringen får man även med sig några kulor i olika smaker.

Biljetter kan bokas i förväg på hemsidan. Det finns en shop vid entrén, dock är inte priserna några kap men man kan hitta produkter som är lite mer speciella.

 

20220615_165906

20220615_164725

20220615_155749

20220615_160033

Tillbaka till Sjumilaskogen (2022)

Författare: David Benedictus

“A. A. Milnes berättelser om Nalle Puh har lästs och älskats av generationer ända sedan den första boken kom ut 1926. Inför 80-årsjubileet gick rättighetsinnehavarna ihop med författaren David Benedictus och skapade en storstilad återkomst. I Tillbaka till Sjumilaskogen träffar vi de gamla vännerna Nasse, Ugglan, I-or, Kanin, Tiger, Kängu och Ru och stiftar en ny bekantskap i uttern Luttie. Tillbaka till Sjumilaskogen presenteras här i ny svensk översättning av Torun Lidfeldt Bager, med mängder av färgillustrationer i klassisk Nalle Puh-stil signerade Mark Burgess.”

9789180239233_200x_tillbaka-till-sjumilaskogen-dar-nalle-puh-upplever-annu-fler-aventyr-med-christoffer-robin-och-hans-vanner

Recension: Det är så härligt att möta mina gamla barndomsvänner. Tiger var en stor favorit men han tar inte speciellt mycket plats i boken, det är mest fokus på Nalle Puh och Nasse. Uttern Luttie vet jag inte om jag är helt såld på, självklart söt men ändå inte samma känsla som övriga karaktärerna. Jag har ett annat band till dom från barndomen. Supercharmig och definitivt värd att läsa om du gillar Nalle Puh. Sammanlagt får boken 4 av 5.

Recensionsexemplar från Modernista

Evelyn Hugos sju äkta män (2018)

Författare: Taylor Jenkins Reid

“Monique är inte direkt på topp. Hennes man har lämnat henne och hennes karriär som reporter har gått i stå. Så när den glamorösa Hollywoodstjärnan Evelyn Hugo kontaktar henne och vill att Monique ska skriva hennes livs historia så kunde ingen bli mer förvånad än Monique själv.

Varför har Evelyn Hugo valt just henne? Fast besluten att rädda sin karriär träffar hon skandaldrottningen och hör Evelyn Hugo berätta om livet i Los Angeles på 1950-talet och tiden fram tills hon valde att lämna rampljuset i slutet av åttiotalet. Samtidigt som Evelyn berättar om skoningslös ambition, oväntad vänskap och en stor förbjuden kärlek, så börjar Monique känna ett djupt band till skådespelerskan. Men när deras vänskap djupnar inser Monique att det faktiskt finns en anledning till varför Evelyn valde just henne. Något som kan komma att krossa henne.”

reid_evelyn_hugos_sju_akta_man_omslag_inb

Recension: Den här boken har stått många år i min bokhylla och väntat. Den har fått väldigt höga betyg så kände att det var dags att ta tag i den. Jag började läsa och efter ett tag undrade jag var det hela gick ut på och läste då baksidan. Kände mig inte speciellt mycket klokare efter det. Boken i sig är bra men jag tycker baksidan är missledande och egentligen inte alls det som historien handlar om för mig. Jag föll inte alls för Evelyn som person men kan ändå uppskatta ärligheten hon ändå berättar sin historia med. Sammanlagt får boken 3 av 5.

Recensionsexemplar från Louise Bäckelin förlag

Sammanfattning februari

Hon – Eira av Camilla Gripe ♥♥♥½/5

En farlig talang av Camilla Sten ♥♥♥/5

Tillbaka till Sjumilaskogen av David Benedictus ♥♥♥♥/5

In the mouth of the wolf av Nicole Maggi ♥♥♥♥/5

Det här inlägget tillhör Vardag.