Böcker

Hudbibeln (2019)

Författare: Johanna Gillbro

”Vi vet förvånansvärt lite om kroppens allra största organ, huden. Kanske är det därför vi fortsätter smörja in den med krämer som innehåller bakteriedödande ämnen och lägger stora pengar på ett hav av olika produkter. Hade vi vetat mer om vår hud hade vi varit mer restriktiva med antalet produkter och noggrannare med vilka ingredienser produkterna innehåller. Vi hade också ätit betydligt fler morötter och sett till att sova riktigt gott om natten. 

Hudbibeln hjälper Johanna Gillbro oss att förstå huden ur ett helhetsperspektiv. Vi får lära oss grunderna inom hudlära och hudvård och vilka ingredienser som bevisligen fungerar. Hon slår hål på flera myter och ger oss en första inblick i det som just nu revolutionerar hudforskningen och hudvårdsindustrin; hudens mikrobiom, det vill säga bakteriefloran och läran om dess oväntade påverkan på vår hud.

Johanna Gillbro har doktorerat vid University of Bradford i Storbritannien inom dermatolgi. Hon har tagit flera patent för innovativa aktiva ingredienser för hudvård och har vunnit pris för bästa vetenskapliga artikel inom cosmetic science . Nu vill hon att hennes kunskaper ska nå ut till vanliga konsumenter.”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

9789188859044_200x_hudbibeln

Recension: Jag har varit så exalterad inför att få läsa Hudbibeln och jag tänkte nog att nu ska jag förstå allt om huden. Just därför blev jag lite besviken när jag väl slog ihop boken. Första delen var min favorit. Jag lärde mig mycket om olika ingredienser i krämer och vad det är jag egentligen smörjer på mig. Det är många långa krångliga ord att komma ihåg dock. Jag gick igenom det jag använder mest i badrummet och kom snabbt fram till att det är mycket onödigt innehåll. När det kommer till vetenskapliga tester hon beskriver i boken är jag skeptiskt, jag tycker det är många faktorer som spelar in och helt ärligt är jag inte så intressant att veta studier i Japan som kanske är framgångsrika, då jag tror att det är mycket som spelar in med gener, klimat och liknande för att nordisk hud ska kunna dra full nytta av det. Och med kanske menar jag att de flesta studier som beskrivs slutar med att det behövs mer forskning i området. Självklart har jag lärt mig en hel del nytt men i slutändan hade jag tydligen förväntat mig mer. Sammanlagt får boken 3 av 5.

Recensionsexemplar från Bookmark förlag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *