Måltavla (2016)

Författare: Ingrid Hedström

”Astrid Sammils är överhopad av arbete. Som protokollchef på UD är hon ansvarig för planeringen av statsbesök, både inkommande och utgående. Det innebär regelbunden kontakt med såväl kungahuset som statsrådsberedningen. Vid sidan av arbetet har hon en hel del som bekymrar henne. En väninna är spårlöst försvunnen efter att hennes man tagit sitt liv och själv får Astrid oroande hatmejl och utgör regelbundet måltavla på ett internetbaserat hatforum. Vad är det som triggar dessa mäns vrede? Och hur illavarslande är det att en av avsändarna tycks bo i den trakt i Dalarna där hennes älskade oas Sammilsgården ligger? En oas som förefaller än mer hotad när en ung rumän hittas död i trakten.”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

maltavla

Recension: Spännande med ett jämt tempo genom hela boken. Det fanns ingen tråkig mitt som man behöver ta sig igenom för att komma till slutet. Varje gång jag tänkte att det började lugna ner sig så hände det något. Jag tycker att serien har blivit bättre sedan Bortfall. Måltavla passar perfekt för dig som vill ha spänning men samtidigt kunna läsa den på kvällen utan att det blir för läskigt. Sammanlagt får boken 4 av 5.

Oslo Camping

Vem älskar inte att spela minigolf? Okej, jag vet att det finns en del människor som inte gör det men för er som gör så är detta stället värt ett besök. Oslo Camping består av en 18-håls minigolfbana inomhus mitt i centrala Oslo.

Första gången jag besökte stället så var det alldeles för mycket folk för min smak. Så för dig som vill ha mer svängrum rekommenderar jag att inte besöka under kvällstid på helger. Andra gången jag var där var det mindre folk vilket var på en lördag men strax efter lunchtid.

Bar finns på både våningarna och en del bord att slå sig ner vid. Nedervåningen påminner om en björkskog med diskoljus medan övervåningen är mer campingfeeling. Priset är drygt 100 kr per person och efter klockan 18 så blir det tjugoårsgräns.

20170121_151928

20170121_152524

Den lilla bokhandeln i Paris (2016)

Författare: Nina George

”Monsieur Perdu kan ordinera den perfekta boken för ett brustet hjärta. Men kan han kurera sitt eget?

Monsieur Perdu kallar sig för litterär apotekare. Från sin flytande bokhandel belägen på en pråm på floden Seine ordinerar han romaner för alla livets motgångar. Genom att använda sin intuition finner han exakt den bok läsaren behöver, och reparerar på detta sätt både brustna själar och hjärtan. Den enda han inte verkar kunna kurera genom litteraturen är sig själv; han lider fortfarande i kval efter att hans livs stora kärlek försvann. Bakom sig lämnade hon endast ett brev, som han aldrig öppnade.

Efter att Perdu slutligen förmått sig att läsa brevet lättar han ankar och ger sig av på en resa till södra Frankrike i hopp om att komma över sin förlust och få ett avslut på historien. Med sig har han en storsäljande författare med skrivkramp samt en kärlekskrank italiensk kock, och längs Frankrikes floder reser Perdu, delar ut sin visdom och sina böcker, och visar hur den litterära världen kan ta den mänskliga själen på en resa för att hela sig själv.”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

9789170284922_200x_den-lilla-bokhandeln-i-paris_pocket

Recension: Jag gillade verkligen delar av boken och i andra delar tappade jag bort mig själv i språket. Språket för mig blev för invecklat i sig själv och tappade bort själva historien. Lite för poetiskt för att jag skulle hålla kvar koncentrationen. Jag skulle ändå om jag bara ska använda ett ord beskriva boken som vacker. Sen blir jag ibland förvånad när historier kallas feelgood. För mig ska då en bok få mig att må bra och när jag lägger ifrån mig den ska jag ha en varma känsla i kroppen. Precis som med Lucy Dillons Hundra omistliga ting fick jag aldrig de känslorna i kroppen. I båda historierna fokuseras det på människans sorgbearbetning och för mig är det mer drama. Idén med att ha en bokhandel i Paris, dessutom på en båt låter som en dröm. Att dessutom ha en säljare som vet vad varje person behöver läsa värmer mitt hjärta. Sammanlagt får boken 3 av 5.

The witch of Duva (Grisha 0.5)

Författare: Leigh Bardugo

Det fanns en tid då skogen nära Duva åt flickor… så berättas historien åtminstone. Men det finns en möjlighet att faran ligger lite närmare. Nadya bor med sin familj i Duva men när hennes mamma dör och hennes far hittar en ny kvinna tröttnar Nadya en dag och beger sig ut i skogen.

13643163

Recension: Leigh Bardugo har en sån underbar förmåga att bygga upp en värld och ge den mystik. För er som inte har läst hennes böcker så gör det och läs sedan hennes noveller för att inte sakna världen för mycket. Sammanlagt får novellen 4 av 5.

Am I normal yet? (2015)

Författare: Holly Bourne

Allt Evie vill är att få vara normal. Efter att ha börjat på en ny skola där hon inte längre är tjejen som blev galen är hon på god väg. Hon har nästan slutat helt med sin medicin och snart har hon bara en sak kvar att checka av på sin list för en sextonåring, ett förhållande. Men förhållanden kan vara svåra. Något hennes nya vänner Lottie och Amber vet. Kan de hjälpa henne från att begå ett stort misstag?

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

9781409590309_200x_am-i-normal-yet_haftad

Recension: Den här boken var viktigt för mig att läsa, svårt att sätta ord på vad det är som gör den så personlig. Rolig, allvarlig, lätt, tung. Am I normal yet? innehåller mycket av saker som man tänker på när man växer upp. Att kunna vara sig själv och inte behöva dölja vem man är för att få vänner. Jag gåller med precis det som Holly skrev i min bok Normal = overrated! Sammanlagt får boken 5 av 5.

Hallahem 3 – Striden i skogen (2017)

Författare: Susanne Trydal & Daniel Åhlin

”Torun och de andra vittrorna lyckades med nöd och näppe rädda Tilda ur de ondsinta Vakarnas klor. Men faran är långt ifrån över. Vakarna har svurit att utrota vitterfolket, och nu förbereder de sitt värsta angrepp någonsin mot Vitterfolket som gömmer sig i Hallahem. Som om det inte vore nog har en uråldrig ondska vaknat i skogen, och den hotar både vittror och människor. Räcker skogens goda krafter till för att stoppa ondskan? Striden om överlevnad kommer allt närmare.

Möt bortbytingarna Tilda och Torun och deras vänner i ett sista spännande äventyr, lika fyllt av vänskap och glädje som av ondska och sorg. Ska vitterfolket en gång för alla få leva i fred i de djupa skogarna, eller kommer människans moderna värld slutligen stå som segrare?”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

hallahem-striden-i-skogen

Recension: Det är med vemod jag har läst färdigt Hallahemtriologin.  Jag har väntat på Striden i skogen i nästan ett år men när man väl börjar läsa en serie man gillar och vet att den snart är slut blir det mixade känslor. Man vill veta hur det slutar samtidigt som man inte vill att det ska ta slut. Ett återkommande problem med alla bra serier. Men gömda städer, ont hemligt sällskap, skogsrån, vittror – kan det bli bättre? Sammanlagt får boken 5 av 5.

Destination Indien (2017)

Författare: Katy Colins

”Att bli lämnad av sin pojkvän var det bästa som kunde hända Georgia Green. Äntligen fick hon en chans att göra saker som hon tidigare bara drömt om: resa till exotiska platser, träffa nya vänner och starta en alldeles egen resebyrå Ensamma hjärtan. Men inget blir riktigt som hon har tänkt sig.

Ensam sätter hon sig på ett flygplan med destination Indien. Hon har redan backpackat i Thailand på egen hand, så vad skulle kunna gå fel? Kanske är det Indien, med sitt Bollywood, sina vackra stränder och det ståtliga Taj Mahal som kan få henne att komma på fötter igen …”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

9789150922356_200x_destination-indien

Recension: Georgia har nu hamnat i Indien och är undercover. Härlig och underhållande som Destination Thailand med en huvudperson som är lite klumpig men till sist alltid lyckas. Georgia är så lätt att fästa sig vid för hon är så mänsklig, och det är ju hennes ”misslyckanden” som gör hela historien så underhållande. Dock saknar jag romans och kärlek som fanns med i första boken på ett annat sätt. Jag längtar nu efter Destination Chile som är ett ställe jag själv vill åka till. Sammanlagt får boken 4 av 5.

Gyllene sonen (2015)

Författare: Pierce Brown

””Alla människor är inte lika mycket värda”, förklarar han. Reslig och imperatorisk, som en örn. ”De svaga har svikit er. Enligt dem bör de saktmodiga besitta jorden. De starka bör ta hand om de svaga. Det är demokratins storsinta lögn. Cancern som förgiftade mänskligheten.”

Darrow är Röd, en ung gruvarbetare i en underjordisk koloni på Mars. Hans uppgift är att borra efter helium-3 som är avgörande för att göra planetens yta beboelig för människor. Darrow och de Röda vet att de är mänsklighetens sista hopp. Tills han upptäcker att de lever i en lögn.

Mars yta är både beboelig och bebodd. Där lever människorna i en strikt hierarki, styrd av de Gyllene som lever i lyx och överflöd. Med hjälp av en grupp rebeller lyckas Darrow byta identitet och utseende för att bli en Gyllene. Han infiltrerar Akademin där de kommande ledarna utbildas, hans mål är att förstöra systemet inifrån.

Nu fortsätter kampen. Med nya fiender och allierade.”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

9789113061443_200x_gyllene-sonen

Recension: Vilken historia och värld Pierce Brown har byggt upp. Jag är inte lika förtjust i strukturen i Gyllene sonen som i Rött uppror. Denna del är lite rörlig och jag tror jag undermedvetet hade skyhöga förväntningar efter första boken. Boken håller ett högt tempo med många vändningar. Det gäller inte att bara ligga ett steg före alla andra utan helst tio och den med mest is i magen vinner. Sammanlagt får boken 4,5 av 5.

Konklaven (2017)

Författare: Robert Harris

”Påven är död. Bakom Sixtinska kapellets låsta dörrar sitter 118 kardinaler. De har kommit från när och fjärran, och deras uppgift är att delta i världens mest hemlighetsfulla val en konklav.

Under de följande 72 timmarna kommer en utav dem att bli vår tids mäktigaste spirituella ledare påve. Kardinalerna må vara heliga män. Men de har även ambitioner. Och rivaler …”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

9789188345691_200x_konklaven

Recension: Så jag läste att det skulle vara en spännande bok med en tvist på slutet men jag får nog säga att jag blev besviken. Jag hade tänkt mig ett högre tempo med de lovorden. Jag tycker den historiska delen är bra beskriven och för mig känns det som att det utspelar sig för länge sedan med tanke på hur de ser på världen. Jag har svårt att ta in att det utspelar sig i nutid. Det som gjorde mig mest besviken var nog att det var lätt för mig att förutspå hur det skulle sluta. Det kändes för uppenbart. Sammanlagt får boken 3 av 5.

Den sista stjärnan – bok 3 (2017)

Författare: Rick Yancey

”Fienden är De andra. Fienden är vi. De är här nere, de är där upp, de är ingenstans. De vill ha jorden, de vill att vi ska ha den. De kom för att utplåna oss, de kom för att rädda oss.

Bakom gåtorna finns en sanning. Cassie har blivit förrådd. Det har även Ringer. Zombie. Nugget. Och alla 7,5 biljoner människor som brukade leva på vår planet. Förrådda, först av De andra, men nu av oss själva.

Jordens kvarvarande överlevare måste bestämma vad som är viktigast att rädda sig själva, eller rädda det som gör oss mänskliga.”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

9789129687781_200x_den-sista-stjarnan

Recension: Det här med att skriva den avslutande delen i en serie för YA författare verkar vara svårt. Den sista stjärnan är sjukt bra, precis som sina två föregångare men de sista 50 sidorna är så avgörande när det kommer till ett slut. Eftersom jag inte kan avslöja slutet och mina synpunkter på det så får jag skriva om boken i övrigt. Jag hade glömt bort sedan Det oändliga havet hur mycket jag faktiskt är fäst i karaktärerna, speciellt deras humor. Dessutom börjar alla frågetecken att klarna. Alla som har läst dessa böcker vet att man är smått förvirrad emellanåt. Sammanlagt får boken 4 av 5.