De fem elementen 2 – Gudarnas skymning (2018)

Författare: Cecilia Larsson Kostenius

”De fem elementen presenterar en alternativ sanning om vårt ursprung och visar världen ur en annorlunda synvinkel, i en egen tolkning av mytologin. Första delen, De Ursprungliga, släpptes i slutet av 2017. En bok om att vara sig själv, om att samarbeta, om att ta vara på allas olikheter som tillgångar. Andra delen, Gudarnas skymning, handlar om inre styrka och mod att stå upp för det man tror på. Allt sätts på prov när Regina, Odal, Svala och Pål ska möta fienden. Deras träning är fullbordad, men är de redo?”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

gudarnas-skymning

Recension: Nu i andra delen, Gudarnas skymning, så har berättelsen kommit igång. Första boken kändes mer som ett intro där man lärde känna karaktärerna och världen de lever i. Lite för förutsägbara även om jag märker utvecklingen från första boken. Jag skulle fortfarande önska ett djup. Jag vill gärna känna massa av känslor medan jag läser. Jag blev lite förvirrad när jag läste de sista kapitlen, allt gick så fort och det var lite otydligt hur allt gick till. Även om det inte tidsmässigt gick så fort så var det en sån liten del av boken jämfört med de övriga delarna. Sammanlagt får boken 3 av 5.

Recensionsexemplar från Cecilia Larsson Kostenius

Suicide club (2018)

Författare: Rachel Heng

”I en nära framtid har forskningen tagit ett avgörande framsteg: odödlighet är nu en realitet men bara för dem som förtjänar den. De kallas långlevare: De som tränar, utövar yoga, dricker hälsosamma juicer och går och lägger sig i tid. Den 100 år gamla Lea är genetiskt perfekt: en postertjej för de odödliga. En dag får hon syn på sin far på gatan. Då har det gått 88 år sedan senaste gången de träffades. När hon följer efter honom stirrar hon plötsligt döden i vitögat. Det gör Lea osäker om hon kunde vara så oförsiktig, är hon verkligen, på riktigt, värd sin odödlighet? Medlemmarna i Suicide Club har inte alltid varit aktivister. De började som ett gäng desillusionerade långlevare som ägnade sig åt förbjudna aktiviteter som livemusik, onyttig mat och ansvarslösa orgier. Men nu har de stämplats som terrorister av staten. Och Lea bestämmer sig för att kontakta dem.”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

9789177814559_200x_suicide-club

Recension: Suicide club tyckte jag var otäck, den kom tydligen åt en nerv. Medan jag läste funderade jag mycket på det här med att leva och vad jag anser vara livskvalité. Långlevarna har har ju som sagt långa liv i boken men de är väldigt begränsade till vad det får göra och livet de lever känns väldigt tråkigt. Att allt räknas i hur det ”minskar” deras tid i liv med. Känns inte som om dom verkligen lever. Och sen detta med självmord, det är laddat. Det är mycket jag upplever som har gått galet i deras samhället och jag förstår att människor vill protestera men det väcker mycket känslor hos mig på sättet dom gör det. Det går inte att sammanfatta allt runt dessa stora ämnen här utan man får helt enkelt läsa boken. Boken gav mig som sagt mycket att fundera över. Sammanlagt får boken 3 av 5.

Recensionsexemplar från Modernista

Fågelfångarens son (2018)

Författare: Richard Hobert

”Enligt färöisk lag förlorar fårfarmaren och fågelfångaren Esmar sitt markarrende om han inte inom ett år får en son, en arvinge. Han skulle då tillsammans med fru och barn behöva lämna hus och mark och det liv de byggt tillsammans. 

Johanna och Esmar som hittills bara har fått döttrar vågar inte lita till slumpen än en gång. De måste göra allt för att öka sina möjligheter. De får hjälp av den svenska värdshusvärdinnan Livia som med sina egna känslor på spel tvingas sätta ihop ett hemligt arrangemang, en sexuell förbindelse utöver äktenskapets lagar. Ingen av dem anar vilka följder deras försök till räddning kommer att få.”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

9789176299753_200x_fagelfangarens-son

Recension: Jag är glad att jag läste Fågelfångarens son, det är en bok som jag inte skulle valt ut själv men eftersom jag ändå fick den så passade jag på att läsa den. Ibland blir jag för inrutat i min läsning och det är kul att få in något nytt. Det är en spännande historia om ett egentligen inte så spännande liv. De jobbar för att överleva, visst är jobbet i sig som fågelfångare farligt men annars verkar de ha ett ”vanligt liv”. Hemskt att man var tvungen att ha en son för att få behålla sin gård. Det var mycket känslor som kom med alla orättvisor och jag lyckades bli riktigt sur på Livia och Esmar. Jag tycker det är bra att känslor kommer, de betyder att man blivit berörd och fått sig en tankeställare. Sammanlagt får boken 3 av 5.

Recensionsexemplar av Bokfabriken

Hercule Poirot´s christmas (2013/1938)

Författare: Agatha Christie

”It is Christmas Eve. The Lee family reunion is shattered by a deafening crash of furniture, followed by a high-pitched wailing scream. Upstairs, the tyrannical Simeon Lee lies dead in a pool of blood, his throat slashed. But when Hercule Poirot, who is staying in the village with a friend for Christmas, offers to assist, he finds an atmosphere not of mourning but of mutual suspicion. It seems everyone had their own reason to hate the old man…”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

9780007422371_200x_hercule-poirots-christmas-poirot_e-bok

Recension: Jag var inte så imponerad som jag trodde att jag skulle bli. Jag kunde aldrig lyckats klura ut slutet hur jag än satt och vände på saker men vägen dit var lite för tråkig. Historien är inte på något sätt dålig utan bara att jag uppskattar andra böcker mer som hon har skrivit. Jag är fortfarande lite förbluffad över Konstiga huset som jag läste för en månad sedan ungefär. Förutom att jag gillar att lägga ihop pusselbitarna i en berättelse tror jag att det föll på att jag inte fastnade för någon i släkten Lee. Jag köpte en box där Hercule Poirot´s christmas ingick och nu ser jag fram emot att läsa de sex andra böckerna i den. Sammanlagt får boken 3 av 5.

The selection 4 – Kronprinsessan (2018)

Författare: Kiera Cass

”Prinsessan Eadlyn har under sin uppväxt hört ändlösa historier om hur hennes föräldrar möttes och hur de föll handlöst för varandra. Hon har alltid tyckt att det låter väldigt romantiskt, men hon har inget intresse av att upprepa historien. Om det var upp till henne skulle hon helst aldrig gifta sig. Men en prinsessa får inte bestämma sådana saker på egen hand och Eadlyn kan inte fly från sitt öde. Det är dags för henne att delta i Urvalet. Eadlyn är helt inställd på att det för hennes del inte kommer att sluta med romantik, men när tävlingen börjar visar det sig att en av deltagarna faktiskt kan vara den rätta. Och kanske ligger det där lyckliga slutet inte så långt bort som Eadlyn alltid trott.”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

9789132209727_200x_kronprinsessan_pocket

Recension: Jag var otroligt förvirrad när jag började läsa. Jag hade inte läst baksidan och var inte med på att vi hoppat en generation framåt. Jag var lite besviken, jag är väldigt förtjust i alla vi fått följa i de tidigare böcker och att de nu helt plötsligt är bifigurer som finns i bakgrunden tycker jag är tråkigt. Eadlyn är lite för bortskämd för att bli en favorit hos mig, självklart utvecklas hon under boken men jag är ändå inte helt såld. Jag har i alla fall bestämt mig för vem jag tycker hon ska välja. Lite annorlunda att läsa ur prinsessans perspektiv istället för en av deltagarna som i de första tre böckerna. Självklart måste jag veta hur allt kommer att sluta så jag längtar efter att sista boken ska släppas i pocket. Jag kan rekommendera de fyra noveller som finns till serien också: The queen, the prince, the guard och the favorite. Sammanlagt får boken 4 av 5.

Everlife 3 – Eviglivet (2018)

Författare: Gena Showalter

”Vid 17 års ålder har Tenley Ten Lockwood redan gjort det slutgiltiga valet i vilket rike hon ska leva när hon har dött. Och hon har varit fullkomligt lojal. Tills nu. 

När mörkret faller över de två andra världarna blir en sak tydlig: om inte både Troika och Myriad ska gå under måste de två rikena enas. Tiden börjar rinna ut, uppoffringar krävs och priset är högt. Ten måste ta sig in på andra sidan och döda Korparnas prins. Och det finns bara en väg dit genom Killian Flynn, Tens svurna fiende och stora kärlek. 

Men när ett svek omintetgör planerna har segern aldrig varit längre borta. Hur långt är Ten och Killian beredda att gå för sina rikens och för Eviglivets skull?”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

9789150939712_200x_eviglivet

Recension: Då var alltså serien om Ten utläst. Som alltid när man läser en serie så är det både roligt och sorgligt när det är slut. En riktigt bra avslutning, mellanboken var jag inte helt förälskad i och jag är glad att Eviglivet levererade precis som första boken Timglaset. Jag kommer att sakna Ten, Killian och Kexet. Trots bokens höga sidantal så svepte jag snabbt igenom den. Det är hela tiden spännande och något nytt som händer. Samtidigt lyckas jag skratta en del. Sammanlagt får boken 4,5 av 5.

Recensionsexemplar från HarperCollins Nordic

Jag ser dig (2018)

Författare: Clare Mackintosh

”En dag upptäcker Zoe Walker ett foto på sig själv bland småannonserna i en Londontidning. Utan förklaring, utan hänvisning till någon hemsida. Det bara finns där ett grynigt svartvitt foto och ett telefonnummer. Hon visar upp det för sin familj, men de är övertygade om att personen på fotot bara är någon som liknar Zoe. Dagen efter finns en ny annons på samma plats i tidningen med en bild av en annan kvinna. Och dagen därpå ytterligare en. Är allt bara ett misstag? Ett underligt sammanträffande? Eller är det någon som håller koll på de… Zoe är fast besluten att ta reda på sanningen bakom bilderna.” 

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

9789177791393_200x_jag-ser-dig_pocket

Recension: BESATT. Så fort jag började läsa kändes det som det skulle vara omöjligt att lägga ner den innan den var slut. Tyvärr var jag tvungen ibland (jobba,äta och sova). Jag är så glad att jag hittade en thriller/deckare som passade mig, det var länge sedan någon knockade mig totalt. Kan varit för jag har haft ett litet uppehåll men i alla fall så tycker jag att Jag ser dig är otroligt välskriven. Plus till författaren för att jag inte lyckades irritera mig på huvudkaraktären, som faktiskt inte gjorde sig dummare än hon behövde vara. I vissa böcker tycker jag de gör huvudkaraktärerna dumdristig bara för att få till spänning. Sammanlagt får boken 5 av 5.

Det måste gå (2018)

Författare: Ulla M. Nissen

”Det måste gå är en ungdomsroman om våndan och kraften i en ung förälskelse och om onödiga missförstånd. Samtidigt är det en berättelse om vikten av att prata och reda ut innan det går för långt. Det är en roman om vad tystnaden om det svåra kan göra med oss, om att lägga skulden där den hör hemma, och om den tuffa vägen ut ur förtvivlan till en ljus framtid utan skuld och skam.

I Ulla M. Nissens första ungdomsroman De kommer ändå inte tro mig blev Elsa övertalad av sin bästa kompis att polisanmäla ett sexuellt övergrepp som hon blev utsatt för på en fest. I den andra boken möter vi Elsa igen som nu kämpar med konsekvenserna av övergreppet och ätstörningar. Hon ångrar polisanmälan och skäms, allt känns mycket värre. Det är en gripande och hoppfull ungdomsroman som belyser problematiken i att tiga efter övergrepp, och om hur oerhört viktigt det är att lyfta upp obekväma skam- och skuldbelagda frågor till ytan.”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

9789176970782_200x_det-maste-ga_haftad

Recension: Efter att ha haft några veckor paus från Elsa och första boken så gick det bra att fortsätta i Det måste gå. Mycket av det jag hade stört mig på försvann från mitt huvud och jag kunde ge boken den uppmärksamhet den behövde. Jag är fortfarande inte helt såld på Elsa men jag lyckades bearbeta allt jobbigt hon går och gått igenom på ett nytt sätt. Och på det sättet förstå henne bättre. I förra boken upplevde jag att tunneln bara blev mörkare medan här lyckades ljuset komma igenom. Sammanlagt får boken 3 av 5.

Recensionsexemplar av Hoi Förlag

En röd liten fågel i juletid (2017)

Författare: Fannie Flagg

”Det är november och snöstorm i Chicago när den medelålders Oswald Campbell får veta av sin läkare att han har högst några månader kvar att leva. Oswald är sjukpensionär, bor på ett ungkarlshotell och som enda anhörig finns exfrun. Läkaren föreslår att han ska söka sig till ett varmare klimat och sköta om sig. Av en tillfällighet får han telefonkontakt med en kvinna i den lilla sömniga staden Lost River i Alabama och hon ordnar inackordering åt honom hos en granne. Oswald tas till sin förvåning emot med stor entusiasm, inte minst av alla de änkor och ogifta damer som raskt börjar uppvakta honom. Visserligen är han inte den Romeo de sett fram emot, men de tar honom ändå under sina vingars skugga. Oswald börjar njuta av livet. När julen kommer inträffar något så häpnadsväckande att de som är med aldrig kommer att glömma det. Och i centrum finns en liten flicka och en röd fågel.”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

9789175036519_200x_en-rod-liten-fagel-i-juletid_pocket

Recension: Omslaget ser väldigt juligt ut men jag skulle vilja påstå att boken inte är så julig som den vill ge sken av, största delen av innehållet utspelar sig i solen. Hur som helst, En röd liten fågel i juletid är en mysig historia och väldigt lätt läsning. Jag bara följde med karaktärerna på sin resa och satt och smålog konstant. En berättelse som är ganska förutsägbar men ändå gör en lycklig medan man läser. Perfekt för dig som vill bli underhållen men inte för engagerad i boken. Plus för att det ingår en hel del recept i slutet. Sammanlagt får boken 3,5 av 5.

Äntligen examen! (2005)

Författare: Emma Harrison

”Mary-Kates och Ashleys sista år i Bayside High är snart slut. Men innan skolan slutar vill de båda göra något nytt och annorlunda någonting som de aldrig har gjort förut.

Ashley beslutar sig för att bli tuffare. I stället för att vänta på att saker och ting ska hända, ska hon se till att de händer. Men hennes nya, målmedvetna jag gör att hon hamnar i en ordentlig knipa. Hon tar själv första steget till en dejt och snart har hon också tackat ja till att gå på skolbalen med fyra olika killar!

Även Mary-Kate har bestämt sig för att bli modigare. Hon känner sig redo att avslöja något som ingen känner till.”

43457333

Recension: Mary-Kate och Ashley Olsen var en stor besatthet för mig när jag växte upp. Jag har läst några böcker som barn men mest tittade jag på serien So little time. Historien är inte så speciell utan tror mer att böckerna var populära på grund av tvillingarna. Ganska förutsägbart men ändå underhållande, troligen mest passande för någon som är på väg in i tonåren. Sammanlagt får boken 3 av 5.