När kastanjer spricker (2018)

Författare: Camilla Lagerqvist

”Femtonåriga Majken har blivit placerad på ett hem för vanartiga flickor. Hon mottas inte direkt med öppna armar på hemmet och inte blir det bättre av de återkommande ångestattackerna och mardrömmarna som hon har. Vad var det egentligen som hände med hennes föräldrar och hur har hon fått det där otäcka ärret på överarmen? Minnena från de första, fyra åren av hennes liv är utsuddade, men kanske finns det något som kan få henne att minnas.”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

9789132207693_200x_nar-kastanjer-spricker

Recension: Vanartiga flickor – något väldigt märkligt för mig. Idag känns det som att många skulle kallas det. Det är inte flickorna det är fel på utan de vuxna i deras omgivning. Det är helt galet att man kan hamna på hem för att man är t.ex. lesbisk. Tur att det har blivit en förbättring på den fronten. När kastanjer spricker är känslosam och jag drogs in direkt. Otroligt fin liknelse med kastanjer också. Hur det kan kännas inuti kroppen med alla känslor som omgivningen säger att man inte får ha. Sammanlagt får boken 4 av 5.

Recensionsexemplar av B. Wahlströms

Kod: Orestes (2018)

Författare: Maria Engstrand

”En iskall stjärngnistrande vinterkväll hejdas 12-åriga Malin av en främmande man som hastigt trycker ett tjockt brev i hennes händer. Hon måste lova att överlämna brevet till det RUT-barn som kommer att flytta in i närheten om exakt hundra dagar . Då Orestes några månader senare flyttar in i det stillsamma villakvarteret med sin mamma och lillasyster, förstår Malin att det är dags att överräcka brevet trots att hon inte har någon som helst aning om vad ett RUT-barn är och inte heller vet någonting om den tillknäppta, strikt klädda pojke som just flyttat in i grannhuset och snart ska börja i hennes klass. Men ingenting blir som Malin förväntat sig! Orestes vill till en början varken veta av henne eller brevet. Till sist tar han ändå emot det och försöker läsa det kryptiska och till stora delar kodade brevet, författat av en ung ingenjör år 1857. Snart dras både Orestes och Malin hastigt och oundvikligen in i en kedja av gåtfulla händelser med kopplingar till Lerums förflutna.”  

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

kod-orestes

Recension: Jag gillar verkligen hur mystisk den här boken är och att det är hemliga koder i. Kod: Orestes är perfekt för barn som gillar att klura på lösningar till problem. Jag gillar även hur Maria har byggt upp karaktärerna. Alla är verkligen unika och tillsammans passar de så bra ihop i berättelsen. En spännande och välskriven historia, lite pusseldeckare för barn. För att Malin och Orestes ska kunna ta sig vidare måste de lösa ett problem först. Plus för alla som vill skapa egna koder och vill kunna skicka hemliga meddelanden till sina vänner(Malin förklarar precis hur du gör).Sammanlagt får boken 4 av 5.

Recensionsexemplar av Opal

Skuldens gudar (2015)

Författare: Michael Connelly

”När Mickey Haller får ett sms, ”Ring mig ASAP – 187”, gör nummerkoden för mord honom omedelbart uppmärksam. Mordfall har de högsta insatserna och de största arvodena.

Haller får veta att offret var en tidigare kund, en prostituerad han trodde att han hade räddat från livet på gatan. Tydligen var hon tillbaka i Los Angeles i sina gamla kretsar. Haller hade inte räddat henne – kan han ha varit den som satte henne i fara?

Hemsökt av spöken av det förflutna måste Mickey arbeta outtröttligt för att försöka rentvå sig själv.”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

skuldens-gudar

Recension: Min första Michael Conelly bok pinsamt nog men gud vad bra den är. Jag har helt klart fått mersmak och planerar att köpa nästa bok, som jag nu har fått höga förväntningar på. Det här är femte boken om Mickey. Skuldens gudar har tillhört min hyllvärmare-utmaning i år och jag är glad att jag har läst och kan inte förstå hur den har blivit liggande så länge. Men med min jättehög blir det tyvärr så ibland och det har inget att göra med att böckerna skulle vara dåliga. Skuldens gudar är skriven med en snabb och spännande stil som håller samma tempo från början till slut. Påminner lite om den hårda stilen som Lee Child har i sina Reacher böcker. Även om Reacher och Mickey inte påminner om varandra. Sammanlagt får boken 5 av 5.

Bokmässan 2018

Jag hade 4 underbara dagar i Göteborg med både Bokmässan och Liseberg. Jag var på bokmässan under torsdag, fredag och lördag förmiddag. Jag hann i princip allt jag hade planerat in. Det blev 3 punkter som jag hoppade över frivilligt. Det händer så mycket så man får känna efter hur mycket energin räcker till. Jag tänker inte skriva om precis allt jag gjorde utan tänkte välja ut mina höjdpunkter. En hel del bilder har kommit upp på instagram men en del bilder och upplevelser har jag bara velat ha för mig själv ett tag.

20180927_142900USER_SCOPED_TEMP_DATA_MSGR_PHOTO_FOR_UPLOAD_1538048973438.jpg_1538048978024

Matt Haig – ett av mina mest känslosamma möten. Jag var så nervös, men han gjorde mig inte besviken utan tog sin tid och pratade med mig. Jag hade med mig 8 böcker, varav 5 är lästa redan. Böcker som jag varmt rekommenderar!

20180929_094605

Agneta Sjödin – det är andra gången jag har fått möta Agneta och kvinnan har en sån härlig energi. Jag blir alltid lika glad av att se henne och får sån energiboost. Jag har inte läst hennes senaste bok än men ser fram och göra det.

IMG_20181002_094423_230IMG_20180928_105843_970IMG_20180928_141639_70220180928_08485620180928_073930

Bokbloggarfrukost – på fredagen hade jag två bokfrukostar inbokade. Första var med ett flertal förlag som hade gått ihop. Jag är ingen morgonmänniskan men att få möta alla härliga författarna gjorde det så värt att gå upp. Att få möta Moni Nilsson är en barndomsdröm. Jag älskade hennes böcker som barn(väldigt förtjust i hennes nya med men ni vet den där härliga känslan man hade som barn när man totalt försvann in i en värld). Blev väldigt glad av att de hade Melinda Salsbury med via datorn men jag hörde tyvärr inte många ord av vad hon sa.

IMG_20180928_201201_963IMG_20181004_202028_606

Bokbloggarfrukost Hoi – det är mitt tredje år som jag har fått besöka Hoi och deras frukost. I år hade de två och jag valde att gå på den på fredagen. Även här var det ett gäng härliga kvinnor som pratade om sina böcker. Lovisa Wistrand har jag sett så mycket fram emot att träffa efter att ha läst Drakviskaren. Jag håller på med OBS:flirt som hon har givit ut på Hoi.

IMG_20180929_111256_72720180928_163836

Lovereads bloggträff  – Lovereads är ett nystartat förlag under Forum som ger ut romantik. Helt fantastiska böcker som de har gett ut hittills och det var så roligt att äntligen få se Simona på riktigt och härliga Christoffer Holst som jag har haft turen att träffa en gång innan. På bordet ser ni de böcker som de gett ut hittills. Av de jag har läst så kan jag rekommendera Förbannade kärlek och Kyssfaktorn. Fick med mig massa härliga bokmärken hem och Christoffers nya bok Söta, röda sommardrömmar. Och det bjöds på bubbel och massa kakor. Jag hoppas det blir repris nästa år!

IMG_20181001_165546_37920180929_100458unnamed121233

Seraf bloggmingel – Förutom att själva minglet var trevligt så bjöd tjejerna på den mysigaste goodiebagen. Förutom alla fina saker så har jag äntligen Sara Dalengrens nyaste bok. Nu när jag har tredje ska jag våga mig på att läsa andra. Har haft svårt i år att läsa serier som inte är färdiga för jag vill ha alla samtidigt om man vill börja direkt på nästa. Gabriella har jag haft turen att träffa innan men har sett så mycket fram emot att träffa Sara och Caroline, då deras böcker står så fint hos mig. Gabriellas novell som jag redan hade läst från antologin Portalen 2 finns ny som ett separat häfte som jag kan rekommendera er att läsa.

 

Sist men absolut inte minst vill jag tacka alla jag har träffat under dagarna! Alla förlag som har bjudit in mig till deras event och gett mig massa nytt läsgodis. Och alla härliga bloggare och instagrammare jag träffat. Speciellt Bina, Bettan och Veronica(som ni finner på instagram under villivonkansbooks) för härlig lunch och sällskap. Även Jenny och Agneta(angelundebring på instagram) vid Hois mingel. Och Elin och Jamie som alltid är så glada.

This entry was posted in Vardag.

Så mycket kärlek kan inte dö (2018)

Författare: Moni Nilsson

”Du kan få slåss med mig, säger Lucas.
Nej, säger jag. Jag vill att mamma ska bli frisk.
Det vill vi alla, säger pappa och kör ut från sjukhusparkeringen.
Jag bestämmer mig för att om vi möter nio röda bilar innan vi kommer hem så kommer mamma bli frisk. Trots att nio är mitt lyckonummer gör vi inte det.

 

Leas mamma ska dö. Lea hatar läkarna som inte kan ge henne rätt medicin och hon hatar slangarna under mammas näsa och hennes andfådda andetag. Och hon hatar Noa. Noa som varit hennes bästis hela livet, men inte är det längre. Mitt i allt det hemska pågår livet ändå, med mamma, pappa och storebror Lucas. Det är skoldagar med king på skolgården och fotbollsträningar med Pernilla Skvallerbyttan Olsson och det är drömmar om att få snorkla i Söderhavet. Allt medan mamma blir sjukare. Med stor psykologisk insikt, värme och humor, gestaltar Moni Nilsson det allra svåraste: att förlora sin mamma i förtid, medan man själv fortfarande är barn. Utan att väja för det tunga är det här också en tröstebok. En bok om livet och vänskapen och den kärlek som aldrig kan dö.”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

sa-mycket-karlek-kan-inte-do

Recension: Jag försökte länge att inte gråta, trodde jag hade klarat mig men när jag närmade mig slutet så lyckats några tårar klämma sig fram. Cancer, så stort och tungt ämne som mixar så mycket känslor. Jag kan inte föreställa mig vad Lea går igenom. För barn som går igenom liknande händelser med väldigt sjuka föräldrar kan jag tänka mig att Leas historia kan vara till hjälp. Även för vuxna och barn som inte vet hur de ska reagera när någon i omgivningen är sjuk eller har en anhörig som är sjuk. Frustration och hjälplöshet kan visas på många sätt och Leas visas som en ilska hon har svårt att kontrollera. En bok för barn som inte hittar ord och inte vill prata om situationen men som kan finna tröst i att känna allt Lea känner och veta att det är okej att vara arg och ledsen. Sammanlagt får boken 4 av 5.

Recensionsexemplar av Natur & Kultur

Darc Ages 2 – Ödemarkens barn (2016)

Författare: A.R. Yngve

”David Archibald blir uppväckt ur en frusen sömn. Han befinner sig 900 år in i framtiden, i en värld ärrad av katastrofer och krig. Civilisationen har dragit sig tillbaka till befästa stadsstater, där feodalherrarna och deras riddare härskar. David finner sitt öde: att rubba denna medeltida framtid i sina grundvalar och starta en ny renässans. Han blir den osannolike hjälten kallad DARC.”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

odemarkens-barn

Recension: Framtiden har verkligen tagit många steg bakåt i utvecklingen. Kriget förstör städerna och utanför murarna kämpar sjuka människor för sin överlevnad. Det är en udda framtid Darc har vaknat upp i och jag hoppas inte vår värld kommer se ut så om 900 år. Snabbläst och lättsam framtidshistoria, skrivet på ett något gammaldags sätt. Något i utformningen av meningar och ordvalet får det att låta annorlunda och äldre för mig. Mest kanske för det används en del ord jag inte brukar stöta på. I tredje delen som jag snart ska läsa ska jag se om Darc kommer att hålla sitt löfte…. Sammanlagt får boken 3 av 5.

Recensionsexemplar av A.R Yngve

Bravelands 1 – Splittrad flock (2018)

Författare: Erin Hunter

”Hör du vrålen från Bravelands?

Så länge de kan minnas har en enda regel varit självklar för djuren på savannen: döda endast för att överleva. Men när en flocklös lejonhanne bryter överenskommelsen för att erövra Ädelflocken bryts den känsliga balansen och ingenting blir längre som det har varit.

Lejonflocken splittras och på ett otroligt sätt blir den före detta ledarens yngsta unge, Orädd, adopterad av en babianflock. Kommer Orädd någonsin att passa in bland babianerna? Och vad betyder den siande elefanten Himmels illavarslande vision för savannens framtid?

Savannens räddning ligger i tassarna på tre unga hjältar: ett lejon, en babian och en elefant.” 

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

splittrad-flock

Recension: Jag trodde inte att Bravelands skulle vara så lik Warriors men när jag hade kommit över det så blev det roligare att läsa. För mig var det lättare med namnen på djuren i Splittrad flock, då alla är olika djurarter, något jag är tacksam för. Inledningen känns som hämtad ur lejonkungen med en lejonunge som måste fly när ett annat lejon med svart man attackerar hans pappa och tar över flocken. Jag måste ändå säga att jag gillar Bravelands bättre än Warriors trots den seriens popularitet. De vilda djuren på savannen tilltalar mig mer. Väntar med spänning på en fortsättning. Sammanlagt får boken 4 av 5.

Recensionsexemplar av Bokfabriken

Villains 3 – Poor unfortunate soul (2016)

Författare: Serena Valentino

”The tale of the sea king’s daughter Ariel is a beloved one of losing-and then finding-one’s own voice. The story has been told many times and in many ways. But always the mergirl wants more than her world can offer, and her father demands that she live within the confines of his domain. Her rebelliousness costs the little mermaid her voice and nearly her soul. But the power of good prevails, and Ariel emerges proud and unchanged.
And yet this is only half the story. So what of Ariel’s nemesis, Ursula, the sea witch? What led to her becoming so twisted, scorned, and filled with hatred? Many tales have tried to explain her motives. Here is one account of what might have shaped the sea witch into a detestable and poor unfortunate soul.”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

poor-unfortunate-soul-a-tale-of-the-sea-witch

Recension: Jag var lite orolig för att läsa en till bok i serien Villains efter att ha läst Beast within men jag har inte alls samma känslomässiga band till Ursula som till Odjuret, och därför tyckte jag mycket mer om den här boken. Ursula är typiskt ond och jag var rädd för henne när jag var liten. Jag hade några Disneyskurkar som ingav skräck. Idag har jag en helt annan syn men kan ändå komma ihåg känslan av karaktärer som en gång i tiden var läskiga. I förra boken saknade jag verkligen sångerna men det var inget jag upplevde här. Visserligen går dom på automatik i det undermedvetna. Härnäst är det bok fyra, The dark fairy(Maleficent från Törnrosa) och The wicked queen(drottningen från snövit) som egentligen är första boken i serien. Sammanlagt får boken 4 av 5.

Inför bokmässan 2018

Precis som många andra bokfantaster så planerar jag just nu för Bokmässan i Göteborg. Att få ihop ett schema för dagarna är inte det lättaste. Det är många författare jag vill hinna träffa och en del är samtidigt. Jag har bestämt mig för att vara där torsdag, fredag och lördag förmiddag som det ser ut just nu i alla fall.

Författare jag hoppas träffa är: Matt Haig, Lovisa Wistrand,  Caroline Hurtig, Sara Dalengren, Mats Strandberg, Denise Rudberg, Christoffer Holst, Ida Öhnell, Olsèni & Hansen, Mats Ahlstedt, Cannie Möller, Simona Ahrnstedt, Moni Nilsson, Johan Elfner & Mats Dahlquist, Karin Alfredsson, Kamilla Oresvärd, Gabriella P. Kjeilen, Karin Pasche, Therese Slettengren, Maria Engstrand, Åsa Ringdahl, Ulla M. Nissen, Frida Skybäck & Anna Jakobsson Lund.

Uppdatering om mässan hoppas jag att kunna göra medan jag är där, får se hur mycket ork jag har kvar efter dagarna!

This entry was posted in Vardag.

Mango & Bambang 2 – Tapir på vift (2018)

Författare: Polly Faber

”Mango är bra på precis allting. Som till exempel att få en blyg och rädd tapir att känna sig hemma i en stressig stad.

Bambang är just den tapir som med Mangos hjälp blir modigare för varje dag.

Tapir på vift ger sig de båda vännerna ut på en resa tillsammans. En resa som bland annat innehåller dansuppvisningar, en ovanlig diamantring och en farlig fiende. Men när det ena spännande äventyret efter det andra avlöser varandra, börjar Bambang att glömma bort vem det är som egentligen är hans bästa vän.”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

tapir-pa-vift

Recension: Mango och Bambang borde få finnas hemma hos alla barn. Otroligt fin berättelse om äkta vänskap. Sättet de ställer upp för varandra är rörande. Bra budskap finns det gott om, bland annat att bara för att man inte passar in överallt så är det inget fel på en. Viktigt att komma ihåg att alltid vårda de vänskapsband som betyder något speciellt. Förutom texten går det inte annat än älska hur välgjorda alla sidor och bilder är. Håller tummarna för att bok 3 & 4 kommer att bli översatta till svenska. Sammanlagt får boken 5 av 5.

Recensionsexemplar av Speja förlag