Mer än minnen (2018)

Författare: Sara Dalengren

”Minnen är allt Moa har kvar av sin ungdomskärlek Mattias. Minnen av längtan, passion och den största kärlek hon upplevt. Men när de möts igen, många år senare, vaknar känslorna till liv på nytt. Och möjligheten att skapa nya minnen uppenbarar sig.”

Du kan köpa novellen HÄR eller HÄR

9789198453638_200x_mer-an-minnen_e-bok

Recension: Jag läste den här novellen för tätt på Varghamn. Det blev lite samma grej även om berättelserna inte är lika, men just med en kille som känns överlägsen tjejen. Mattias har ”lyckats” medan Moa är kvar på samma ställe. Med lyckats menar jag i detta fall karriär(jag vet att det är inte alla som ser det som det viktigaste i livet). Sara är dock väldigt duktig på att skriva om kärlek och om just stark sådan. Gillar du en fin kärlekshistoria, då är den här novellen för dig. Sammanlagt får novellen 3 av 5.

Konstiga huset (2018/1949)

Författare: Agatha Christie

”Det var en man som gick på en konstig väg.
Han fann en konstig slant på en konstig åkerteg. 
Han köpte sig en konstig katt som tog en konstig mus. 
Sen bodde de tillsammans i ett konstigt hus.

Tre Gavlar heter det konstiga huset i en av Londons mest fashionabla områden. Där bor tre generationer av familjen Leonides tillsammans i bästa sämja.

Men när familjens överhuvud, den ofantligt rike Aristide Leonides, dör under mystiska omständigheter förändras allt. Det står plötsligt klart att någon i familjen är en mördare, och misstankarna riktas omedelbart mot Aristides 50 år yngre änka. 

Men vem är egentligen skyldig, och varför har detta mord begåtts?”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

9789188745163_200x_konstiga-huset

Recension: Som jag har tänkt och klurat medan jag läste. Jag gillar Agatha Christies klassiska pusseldeckare, det är inte blodigt och brutalt utan man får mer leka detektiv. Det är skönt att blanda upp med dagens deckare som kan göra mig totalt mörkrädd. Agatha får upplösningen att verka så enkel och någonstans kände jag att jag borde ha fattat men ändå blev jag chockad. Mittdelen fann jag lite lång men jag förväntade mig en briljant avslutning och det fick jag. Sammanlagt får boken 4 av 5.

Recensionsexemplar från Bookmark Förlag

Flocken 2 – Varghamn (2018)

Författare: Sara Dalengren

”Anja får betala hårt för sitt svek mot flocken. Ensam och utsatt förvandlas hennes liv snart till en mardröm. Längtan efter frihet och chansen att få visa mannen som hemsöker hennes drömmar vad hon egentligen går för, är vad som håller henne vid liv.

Simon har inte glömt den vackra och dödliga Anja, trots hårt arbete och en strid ström av tillfälliga förbindelser. Inget kan få minnet av deras första möte att blekna. När deras vägar korsas på nytt ser han sin chans, men Anja är inte det minsta villig att låta sig charmas.”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

9789188487285_200x_varghamn_haftad

Recension: Jag är förtjust i berättelsen om flocken, hur den är mörk och hemlighetsfull. Sara blandar romance och spänning så bra. I första delen fick vi följa Miriam och Jonathan, några som jag föll för. Här får vi följa Anja och Simon och tyvärr är jag inte lika förtjust i dom. Mitt favoritpar får fortfarande vara med men alldeles för lite. Anja är lite för moody och otrevlig för min smak tror jag även om hon tinar en del. Sen är jag inte förtjust i historier där killen kan få vem som helst och ligger runt medan tjejen ska vara oskuld. Jag är just nu nyfiken på vad flockens onda ledare ska hitta på och jag skulle vilja veta mer om Igor. Sammanlagt får boken 3,5 av 5.

Demon road (2016)

Författare: Derek Landy

”Amber Lamont is a normal sixteen-year-old. Smart but insecure, she spends most of her time online, where she can avoid her beautiful, aloof parents and their weird friends. But when a shocking encounter reveals a horrifying secret, Amber is forced to go on the run. Killer cars, vampires, undead serial killers and red-skinned, horned demons – Amber hurtles from one threat to the next, revealing the terror woven into the very fabric of her life. As her parents close in behind her, Amber’s only chance rests with her fellow travellers, who are not at all what they appear to be… Witty, action-packed and heart-stoppingly thrilling, Demon Road will take you on an epic road-trip across the supernatural landscape of America.”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

demon-road

Recension: Landy är expert på att blanda ”mörkt” med humor. Jag har suttit och skrattat medan jag har läst och sen helt plötsligt har det slagit mig hur pass brutalt händelsen är. Det här är andra serien jag har påbörjat av Landy och jag tycker han är väldigt bra på karaktärer. Det är svårt att inte gilla dom på ett eller annat sätt. Bok för dig som vill läsa om en badass tjej som råkar ut för mycket problem och knepiga situationer. Inte massa kärleksdrama utan berättelsen är fokuserad på action. Sammanlagt får boken 4 av 5.

Sabrina the teenage witch 5 – Santa´s little helper (1997)

Författare: Cathy East Dubowski

”Giving Harvey Elvis Presley’s voice as a Christmas gift, Sabrina is horrified when Harvey’s instant popularity with the girls leaves her out in the cold, and when she volunteers as a Christmas elf, the holiday is threatened.”

303347

Recension: Jag älskade att titta på Sabrina när jag växte upp. Alla påhitt och trubbel hon hamnade i. Det här var en kul nostalgiupplevelse men jag måste nog ändå säga att jag föredrar tv-serien. Jag saknar att höra deras röster när de pratar, speciellt Salem. Detta är nog ett av de få fall där skådespelarna har tagit över alla roller och jag kan inte få upp något eget i huvudet som när jag läser andra böcker. Med det sagt så vill jag ändå läsa fler i serien om jag skulle hitta några. Sammanlagt får boken 3 av 5.

De kommer ändå inte tro mig (2017)

Författare: Ulla M. Nissen

”Ingen anar vad som hände på den föräldrafria festen. Och Elsa kan inte tänka på det. Definitivt inte tala om det. Hon skäms så fruktansvärt. Elsa skulle vilja förklara sig. Berätta. Fast det kan hon ju inte. Och alla vet väl ändå? Det värsta är nog att Isak antagligen också vet. Att han skulle vara intresserad av henne kan hon ju bara glömma nu.

Elsa har flyttat och börjar årskurs åtta i en ny skola. Redan första helgen går hon på en fest. Egentligen får hon inte för sina föräldrar, men hon vill så gärna passa in i det nya kompisgänget.

På festen drar en kille iväg med Elsa till ett sovrum. Chockad stänger hon av under övergreppet och efteråt bestämmer hon sig: Det här har inte hänt. Skräcken att stöta ihop med förövaren är ständigt närvarande …”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

9789176970447_200x_de-kommer-anda-inte-tro-mig_haftad

Recension: Jag är inte förtjust i språket som används i boken. Och jag lyckas inte fastna för Elsa. Jag upplevde att det är först efter halva boken som det förändras och faktiskt får det allvaret som händelserna kräver. Att boken väcker starka känslor är bra, det är två starka ämnen. Jag har så mycket jag skulle vilja säga men jag vill inte avslöja händelser i boken för dig som vill läsa, så därför väljer jag att inte utveckla mina synpunkter mer. Det finns en fortsättning som heter Det måste gå, den ska jag läsa snart. Sammanlagt får boken 2 av 5.

Recensionsexemplar av Hoi Förlag

Boken som gör dig lyckligare (2014)

Författare: Jessamy Hibberd & Jo Usmar

Det vanligaste svaret på frågan ”Hur mår du?” är ”Bra, tack!”. Vi svarar det utan att egentligen känna efter, för vi ska ju må bra, livet ska vara härligt hela tiden.

Nej, livet är inte härligt hela tiden och det är fullt normalt att inte känna sig konstant glad och nöjd. Men motsatsen, att ständigt känna sig ledsen och tänka negativt, är inte något lyckat alternativ. För trots att vi oftast svarar just ”bra” på frågan om hur vi mår, tenderar vi att alltför många gånger fokusera på det svåra i tillvaron vilket gör oss arga, ledsna och missnöjda.

Det fina är att vi kan lära oss att må bättre och känna oss gladare. Genom att bli medvetna om hur vi beter oss och varför, får vi en nyckel till våra tankar och kan därmed påverka hur vi förhåller oss till saker och ting.

Boken innehåller bland annat strategier för att:

  • utmana negativa tankar
  • generalisera mindre
  • motverka ångest
  • få ut mer av din tid

Boken som gör dig lyckligare ingår i en serie där författarna utifrån den senaste KBT-forskningen ger dig väl beprövade verktyg för att åstadkomma positiva förändringar. Böckerna hjälper dig att förstå varför du tänker, känner och beter dig som du gör och hur du kan bryta invanda mönster. Övriga titlar i serien är: Boken som gör dig lugn, Boken som ger dig bättre sömn och Boken som ger dig självförtroende.

Boken-som-gör-dig-lyckligare-2-700x976

Recension: Den här söta lilla boken gör mig glad bara jag tittar på den. Vare sig man är deprimerad, nedstämd eller bara har en dålig dag tycker jag att den här boken passar. För jag tvivlar på att någon går helt smärtfritt genom livet utan någon tanke som är jobbig. När man bryter ner hur tankar och känslor fungerar på en enkel nivå(så enkelt man kan göra något så komplext) känns det mer hanterbart och oöverkomligt. Det viktigaste tror jag är att man är villig att göra en förändring, i vilket stadie på lycklighetsskalan man än är på. Jag upplevde att även om man har en bra då man känner sig nöjd kan boken utmana ens tänkande och jag reflekterade över saker jag inte visste att jag tänkte, om det är förståeligt. Hur som helst, en bok för dig som vill lära dig mer om tankar, utveckla dig själv, förstå andra människor bättre m.m. Sammanlagt får boken 4 av 5.

Don Rosa library 8 – Uncle Scrooge and Donald Duck: Escape From Forbidden Valley (2018)

Författare: Don Rosa

”In search of rare Amazonian nutmegs, Scrooge and Donald approach deadly Forbidden Valley… a lost world of live dinosaurs whom Donald once stampeded! Now the long-suffering locals get revenge by throwing Donald in with the dinos — and only Scrooge can save himl!  In “The Quest for Kalevala,” Scrooge, Gyro, and Magica De Spell hunt for a legendary gold-making machine… and in “The Black Knight,” master thief Arpin Lusene arrives to rob Scrooge’s money bin — or destroy it!”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

34384282

Recension: Jag har inte läst Joakim von Anka eller Kalle Anka på drygt 15 år men gud så roligt att få komma tillbaka till deras galna värld. En bok full med blandade äventyr och nostalgikänsla från ”Duck tales” som jag älskade i Disneydags. Jag har skrattat högt åt Kalles heta temperament och Joakims snålhet.  Längst bak i albumet finns en ”behind the scenes” där man får veta hemligheter som gömmer sig i bilderna, det finns så mycket man inte tänker på. Sammanlagt får boken 5 av 5.

Wizards of Once – Twice magic (2018)

Författare: Cressida Cowell

”This was once the story of a young boy Wizard and a young girl Warrior who had been taught since birth to hate each other like poison. But now, the boy Wizard and girl Warrior have been brought together in the Badwoods and they have witnessed the shocking consequences of the Stone That Takes Away Magic. They will need to cast aside their differences once more – for an Evil Spell has broken free. It’s up to Xar and Wish to find the ingredients. But it means entering the Druids Castle unannounced …”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

the-wizards-of-once-twice-magic

Recension: Precis lika underbar som första boken om Xar och Wish. Rolig, magisk och knasigt underhållande. De hittar på så mycket roliga och knäppa saker. Cressida har skrivit berättelsen på ett sånt härligt sätt att man sitter och skrattar medan man läser. Det är många karaktärer som man fastnar för och det har tillkommit några fler charmtroll under resan. Första boken finns översatt på svenska men jag vet inte om/när andra kommer ut. Det ska sammanlagt bli tre böcker. Helt klart en bok jag rekommenderar till alla barn(och vuxna) som gillar äventyr. Sammanlagt får boken 4,5 av 5.

 

Systemet 3 – Enda vägen (2016)

Författare: Anna Jakobsson Lund

”När Systemet visar sina svagheter – hur långt är du beredd att gå för att störta det? Efter attentatet i periferian försätts huvudstaden i undantagstillstånd. Ava, Levi och Leymah ger sig av i jakt på en uråldrig hemlighet som kan störta Systemet. En hemlighet de inte är ensamma om att vilja utnyttja. Ava kämpar med att leda en grupp med många viljor. Samtidigt söker hon svar hon trodde var begravda för alltid. Finns det människor i Rörelsen som vet något om hennes förflutna? Levi försöker hitta en plats i en kamp där våld, kunskap och kärlek blandas ihop. Kan det finnas ett annat sätt att göra motstånd? En annorlunda revolution?”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

enda-vagen

Recension: Nu är jag återigen tillbaka i den där känslan av att avsluta en serie, yay jag vet hur det slutar samtidigt som jag känner shit det är slut. En sak kan jag konstatera, Anna vet hur man skriver böcker. Enda vägen är den fjärde boken jag läser av henne och jag längtar till jag kan börja på hennes nya serie. Enda vägen(och sina två tidigare böcker) är en utmärkt dystopi som handlar om vänskap, svek och rätten till att överleva. Sammanlagt får boken 4,5 av 5.